U Skupštini Srbije  predstavljen je pilot projekat “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”, a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će projekat početi da se realizuje od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. 

Pilot projekat realizuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za omladinu i sport i Ministarstvo zdravlja, a njime je predviđeno da učenici osnovnih škola imaju pet časova nedeljno nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a učenici u srednjoj školi četiri časa nedeljno.

Dejanović je navela da će se pilot projekat realizovati u 73 osnovne i 22 srednje škole, a da će se dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odvijati u 194 odeljenja – u 172 odeljenja osnovnih škola i u 22 odeljenja srednjih škola.

“Na naše veliko zadovoljstvo, broj zainteresovanih škola i odeljenja je veći u odnosu na prvobitnu projekciju, a sve to vodi ka ostvarivanju naše vizije. Molim nastavnike i direktore da kroz organizacije planiranih aktivnosti ostvare cilj da se obezbedi razvijanje i negovanje navika koje doprinose kvalitetnom odrastanju dece i učenika”, rekla je ona.

Ministarka je podsetila i da je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030 godine i Akcionim planom od 2023. do 2026. godine istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika.

Dodala je da se kroz potrebu negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti postiže pun intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj svakog učenika u skladu sa njegovim razvojnim potrebama, interesovanjima i potencijalnima.

“Na ovaj način ostvarujemo osnovne ciljeve obrazovanja i vaspitanja i brinemo o deci. Nastava fizičkog i zdravstvenog vaspitanja realizuje se u svim školama u Srbiji kao obavezan predmet, koji je propisan planom i programom u nastavi učenja. Naša koncepcija fizičkog i zdravstvenog vaspitanja ne zasniva se samo na fizičkom vaspitanju kao obaveznom predmetu, već i na jedinstvu časovnih, ali i vanškolskih aktivnosti”, rekla je ona.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je resorno ministarstvo odredilo domove zdravlja prema teritorijalnoj nadležnosti da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinske sestre, a koji će sprovoditi sistematske preglede u svim školama koje su obuhvaćene pilot projektom.

Grujičić je objasnila da će fizikalni pregled obavljati pedijatar ili lekar sportske medicine, a da će ostali pregledi uključivati merenje krvnog pritiska, preglede stopala i kičmenog stuba i da će se, ukoliko nešto ne bude bilo u redu, učenici upućivati na dalje preglede, koji će odmah biti i zakazivani.

Dodala je da će se zdravstveno stanje učenika utvrđivati na početku i na kraju projekta, po metodologiji sportsko-medicinskog pregleda, što će, kako je ocenila, značajno doprineti utvrđivanju samih rezultata projekta.

U cilju što efikasnijeg spovođenja projekta, naglasila je Grujičić, planirano je da se organizuju javni roditeljski sastanci, edukativni seminari, i sprovođenje medijske kampanje o značaju fizičke aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja.

“Istraživanje Instituta za javno zdravlje ‘Batut’ iz 2019. godine pokazalo je da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, a da je svako treće prekomerno uhranjeno. To sve dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, situacija nije sjajna”, rekla je ona.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić izrazio je zadovoljstvo što resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom zdravlja realizuje pilot projekat.

“Ministrastvo sporta će tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje, kako u mlađem tako i u starijem školskom uzrastu. Svesni smo da svi sportski rezultati potiču od prvog koraka, a to je fizičko vaspitanje koje se ostvaruje u nastavi fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i vanastavnim aktivnostima”, rekao je Gajić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je naveo da je u samom nazivu projekta jasno da je usmeren deci i da ima cilj da unapredi vaspitanje, te da na taj način obezbedi bolje uslove deci, da odrastaju zdravije.

“Briga o našim najmlađma je u samom fokusu državne politike, ovaj projekat je sastavni deo zajedničke politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je Orlić.

 

Izvor: RTV