фото: ТВ БАП

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Новом Саду свечаном постављању камена-темељца за изградњу нове фабрике компаније “Бари Kалебаут”, водећег светског произвођача висококвалитетних чоколада и какао производа.  Уговор о средствима подстицаја за инвестицију швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године.

Обративши се званицама на свечаности постављања камена-темељца за нову фабрику чоколаде, председник Вучић је рекао да је ово велики и важан дан и да ће после овог 100 породица живети лакше. Он је додао и да је реч о инвестицији вредној 50 милиона евра, а да ће уз ову фабрику  на истом плацу бити изграђена и Академија чоколаде. Ова фабрика ће, како је рекао председник Вучић, користити многе сировине из наше земље, а биће и сарадње са Технолошким факултетом у Новом Саду кад је реч о Академији чоколаде и додао да ће у овом делу Европе ово бити највећа фабрика чоколаде.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да ова инвестиција употпуњује све оно што се радило на економији града Новог Сада. „Овакве инвестиције нам омогућавају да деца имају бесплатно обданиште, уџбенике, да купујемо нове аутобусе, да будемо европска престоница културе“ истакао је Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поздравио је новог инвеститора рекавши да су они сада већ суграђани и домаћини, као и да је реч о инвестицији вредној 50 милиона евра и 100 нових радних места, а председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да су инвестиције најбоља потврда успеха.

Главни извршни директор “Бари Kалебаут” групе Антоан де Сен-Африк навео је да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар из ког ће “Бари Kалебаут” снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе. “Фабрика у Новом Саду биће највећа инвестиција групе у последњих десет година и износиће 50 милиона евра”, рекао је Сен-Африк на свечаности полагања камена темељца и нагласио да жели да “Бари Kалебаут” инспирише све да раде за њих, купују сировине и производе и тако шире компанијску пасију према чоколади. Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње,  а да укупан обим инвестиције током петогодишњег периода достигне 50 милиона евра.

 

фото: ТВ БАП