Портал еКонсултације, који би требало да укључи грађане и представнике цивилног друштва и привреде у процесе доношења закона, подзаконских аката и јавних политика, покренут је данас. Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије Михаило Јовановић изјавио је да се упостављањем тог портала сарадња између јавног и приватног сектора подиже се на виши ниво. „Обавеза органа јавне власти да у све фазе доношења прописа и јавних политика укључе представнике јавности, данас ће се вршити на транспарентнији начин“, казао је Јовановић. Јовановић је навео да ће се на том порталу објављивати информације које су од значаја за почетак рада на наком пропису или јавној политици.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је данас важан дан за демократију у Србији и додала да ће порталом еКонсултације ниво транспарентности од данас бити неуопредиво виши у односу на то какав је био јуче. Навела је да је 2012. године, када је била запослена у привреди, било незамисливо да представник невладине организације или привреде буде члан радне групе за припрему нацрта неког закона, а да су јавне расправе биле опционе и да се најчешће нису ни одржавале.

„Закони би изненадили све грађане и привреду и зато нам је ишло онако како нам је ишло“, нагласила је она.

Брнабић је рекла да је Влада Србије донела важну уредбу да јавност мора бити укључена у све фазе доношења прописа и јавних политика. Она је позвала грађане, организације цивилног друштва, медије и привреду да још данас посете портал еКонсултације и да се укључе у процесе доношења прописа.

 

 

 

Извор: Данас