Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) потписали су финансијски споразум, који има за циљ јачање улоге јединица локалне самоуправе у области политике запошљавања и социјалног предузетништва.

У првој фази обезбеђено је 550.000 евра које ће као бесповратна средства бити додељена за спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања.
Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић истакла је да се подстицањем развоја и унапређења локалне политике запошљавања и социјалног предузетништва доприноси остваривању циљева локалног економског развоја. Јачање локалне политике запошљавања једна је од мера предвиђених Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, подсетила је министарка Кисић, која је захвалила ГИЗ-у на финансијској подршци. Кроз сарадњу са ГИЗ-ом посебно ће бити подржана иновативна решења која ће допринети унапређењу положаја на тржишту рада припадника теже запошљивих незапослених лица и друштвено осетљивих група.
Министарка Кисић je указала да Закон о социјалном предузетништву као друштвено осетљиве групе нарочито препознаје особе која се налазе у систему социјалне заштите, теже запошљива незапослена лица и лица из посебно осетљивих категорија, као и припаднике других осетљивих друштвених група, којима је потребна додатна системска подршка и интеграција на тржишту рада.

Вођа Програма „Миграције за развој” Марија Богдановић навела је да је вишегодишња сарадња ГИЗ-а и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања пример квалитетног партнерског односа и отвореног дијалога, кроз који је реализован низ заједничких активности којима се доприноси економском оснаживању и побољшању квалитета живота оних друштвених група које се суочавају са више фактора отежане запошљивости. Обезбеђена подршка јединицама локалне самоуправе, према њеним речима, допринеће оснаживању ових категорија и унапређењу укупне ситуације на локалном тржишту рада.
Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објавиће у наредном периоду Јавни позив за јединице локалних самоуправа за доделу средстава за пилот спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања.

Извор: Новосадска тв