Foto: Ilustracija

“Kako je novinarima rekao direktor PIO Fonda Relja Ognjenović, korisnici e-Kalkulatora kada proveravaju svoj radni staž, godine na koje su prijavljeni ili odjavljeni, kao i uplate doprinosa, ukoliko imaju neku primedbu mogu to prijaviti u sklopu aplikacije na portalu koja će odmah alarmirati ljude za ostvarivanje prava u PIO Fondu i oni će sa drugim institucijama proveriti da li je to realan problem, odnosno da li poslodavac nije uplaćivao staž ili je reč o tehničkom problemu i pokušaće da problem reše.

‘Ova opcija je uvedena kako bi se skratilo vreme dobijanja trajnog rešenja za penziju naših osiguranika, odnosno da na primer čovek sa 40 godina radnog staža više ne čeka dva meseca svoje rešenje’, poručio je Ognjenović.

Ta migracija podataka iz matične evidencije na nove unapređene sisteme, prema njegovim rečima, trebala bi da bude završena u narednih šest meseci.

Ognjenović je dodao i da će putem e-Kalkulatora ljudi koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, sa skoro 100 odsto tačnosti moći saznati kolika će im biti penzija, a to je, kako je dodao, jedno od najčešćih pitanja korisnika koje se upućuje kol centru PIO Fonda.

Naglasio je da korisnici e-Kalkulatora ne treba da brinu za bezbednost svojih podataka, jer ovaj portal koristi zaštićenu mrežu sa međunarodnim sertifikatom.

‘Niko ne može da vidi tuđe podatke, jer je pristup portalu regulisan na dva načina, odnosno preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili preko elektronskog identiteta građana’, objasnio je on.

Da bi dobili pomenute podatke, kako je objasnio direktor PIO Fonda, korisnici koji se prijavljuju preko računara potrebno je da imaju elektronski ID koji izdaje MUP i čitač lične karte kako ne bi bilo zloupotrebe podataka, dok ukoliko je prijava preko mobilnog uređaja ili tableta potrebno je da se skine besplatna ID aplikacija i elektronski pin iz pošte koji se dobija za svega 30 sekundi.

‘Portal e-Kalkulator namenjen je osiguranicima koji će imati mogućnost da ostvare uvid u sve relevantne podatke u svom stažu osiguranja i obračunaju visinu svoje starosne, prevremene starosne i invalidske penzije, kao i provere ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju’, dodao je Ognjenović.

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) od petka je dostupna elektronska usluga e-Kalkulator, preko koje građani mogu saznati sve podatke o svom stažu osiguranja, obračunati visinu svoje penzije i dobiti tačan datum kada će moći da se penzionišu.

‘Portal e-Kalkulator namenjen je osiguranicima koji će imati mogućnost da ostvare uvid u sve relevantne podatke u svom stažu osiguranja i obračunaju visinu svoje starosne, prevremene starosne i invalidske penzije, kao i provere ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju’, dodao je Ognjenović.”

 

Izvor: RTS