Фестивал еколошког позоришта за децу и младе расписао је конкурс за учешће на 28. Фестивалу који ће бити одржан наредне године од 18. до 21. августа у Бачкој Паланци. Овом приликом позивамо сва професионална позоришта за децу и младе да пошаљу своје пријаве и учествују на 28. ФЕП-у.

Тема 28. издања Фестивала еколошког позоришта за децу и младе је кретање. „Покрет је путовање, промена, разумевање и прихватање свих оних који далеко од свог дома траже уточиште, живе у покрету…“, поручује директорка Фестивала Соња Петровић. „Покрет се односи не само на наше кретање, одласке и доласке, већ и на живот наше планете у тренутку највеће еколошке кризе и климатских промена. 28. ФЕП позива на покрет који ће нас подићи из летаргије у коју смо упали у периоду пандемије вируса корона и позива на разумевање, солидарност и толеранцију као и на очување наше животне средине.“

Основни критеријум за селекцију представа је њихов уметнички квалитет као и могућност извођења представе у техничким условима које Фестивал поседује. Одабране представе такмичиће се за награду Добро дрво у три категорије – награда стручног жирија, награда дечијег жирија и награда публике. Приоритет ће имати представе у форми покрета (имерзивни театар, site specific, позориште у природи, експериметални театар, land art…), као и представе на тему покрета/кретања (миграције, путовања, климатске промене, рециклажа, избеглице, ланац исхране, екологија духа, зеро wасте позориште…).

Пријаве је могуће послати до 31. децембра 2021. године, а о прелиминарним резултатима селекције учесници који су прошли селекцију биће обавештени електронским путем најкасније до 15. јануара. О квалитету представа које улазе у такмичарску селекцију 28. ФЕП одлучује Уметнички одбор Фестивала. Коначни резултати биће објављени на сајту Фестивала (www.феп.орг.рс) најкасније до 1. јула 2022. године.

У граду без позоришта, ФЕП је једина организација која већ 27 година приближава позориште и културу младим Бачкопаланчанима, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву. У своје активности укључује велики број младих и деце из Бачке Паланке, околних места, али и региона.

ФЕП је добитник многих награда у области културе и екологије, а у претходне две године смо за свој рад добили други по реду ЗЕЛЕНИ ЛИСТ за едукацију о екологији путем уметности као и признање од Аситежа Србија за 25 година рада и постојања.

Фото:  Јована Семиз