U Republici Srbiji juče je otpočela distribucija sezonskih vakcina protiv gripa. U ovoj sezoni distribuira se 373.360 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa proizvođača Sanofi  Pastera, a takođe otpočinje i distribucija 22.640 doza vakcine protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Vakcine će biti distribuirane  prema mreži instituta i zavoda za javno zdravlje i očekujemo da će distribucija biti sprovedena do kraja nedelje, navedeno je u obaveštenju Instituta za javno zdravlje Srbije.

Vakcinacija protiv gripa i u ovoj sezoni 2022/2023. će se sprovoditi na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, koji su nadležni za sprovođenje imunizacije. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” podseća na značaj  vakcinacije protiv gripa kako u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja, tako i  indirektno u očuvanju zdravlja članova porodice i kolektiva.

„Naročito ističemo važnost pravovremene vakcinacije protiv gripa svih lica koja pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti“ navode u Institutu „Batut“.