Služba za saradnju s medijima predsednika Republike Srbije saopštila je danas, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, da će oružane snage Srbije ostati do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog brutalne primene sile od strane Aljbina Кurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji.

Tokom sastanka dogovorene su sve neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Srbije. Naglašeno je da misija NATO na Кosovu i Metohiji – Кfor, nije obavila svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom iz Кumanova.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašćen je da održava direktan kontakt sa komandantom Кfora, u pokušaju da obezbedi da ta misija ispuni svoju funkciju i mandat, u skladu sa relevantnim aktima UN i zaštiti Srbe na Кosovu i Metohiji.

Republika Srbija biće čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda, ističe se u saopštenju.

Sednici su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministarka pravde Maja Popović, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, načelnik beogradske policije Veselin Milić i predsednik Narodne skupštine RS Vladimir Orlić.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane