Институт за јавно здравље Војводине и ове године обележава Октобар, месец правилне исхране и 16. октобар, Светски дан хране, као и 8. новембар, Европски дана правилне исхране и кувања заједно са децом .

Кампања- Октобар – месец правилне исхране је усмерена на едукацију становништва о правилној исхрани, као једном од најзначајнијих фактора у превенцији хроничних незаразних болести. Циљ активности у оквиру кампање је информисање најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани

У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Тема овогодишњег Светског дана хране је „Унапређење производње хране = боља исхрана = здравија животна средина = бољи квалитет живота: да не оставимо никог иза себе”. 

• Током 2021. године за 193 милиона људи широм света била је неопходна хуманитарна помоћ у храни ради пуког преживљавања. У истој години 24 земље и 139 милиона људи било је суочено са несташицом хране због ратних сукоба.

• У сеоским срединама широм света је две трећине глобалног становништва које се суочава са несташицом хране.

• Иако милиони у свету гладују, свака четврта одрасла особа у свету има прекомерну телесну масу или је гојазна.

• Изградња стаклених башти широм света ради обезбеђења производње хране довела је до крчења огромних подручја тропских шума, а тиме и до пропадања земљишта, несташице воде и смањења биолошке разноврсности.

Шта свако од нас може да уради?

• Бирајте локално произведену храну и тако подржите мале пољопривредне произвођаче. Једите сезонске производе: јагоде и парадајз су и укуснији и биолошки вреднији током летњих месеци у сезони у којој успевају иако се могу набавити и током зиме.

• Направите списак за куповину: купите само онолико хране колико вам је заиста потребно.

• Купљену храну чувајте на одговарајући начин и водите рачуна о року трајања.

• Када припремате храну искористите оно што имате у кући – будите креативни.

• Уколико сте у могућности донирајте вишак хране хуманитарним организацијама за оне којима је помоћ потребна.