Нема одлагања избора, нећу кршити устав, залуд се Ђилас и Обрадовић надају да ће ме нико натерати да они са по 2 одсто подршке уђу у владу, поручује председник Србије Александар Вучић.  Он  је рекао да би одлагање избора било могуће само ако се прекрши Устав и поручио да то сигурно неће урадити. Он је тако прокоментарисао изјаву Бошка Обрадовића да је дозвољено и одложити изборе, ако је дозвољено смањити цензус.
„Јесте, ако погазите Устав, али ми не пада напамет да газим Устав и да уводим ванредно стање“, нагласио је Вучић. А ако се мења цензус, мења се, каже, тако што није дозвољено да га повишавате и отежавате политичким противницима, али је нормално да олакшавате политичким противницима. Вучић истиче да се Обрадовић и Ђилас ваљда надају да ће „неко“ натерати власт да они са по два одсто гласова уђу у владу.
„Ни то се неће десити. Нека они раде свој посао, а ми свој. А, народ ће своје рећи“, додао је Вучић.

Нижи цензус једина шанса Ђиласу и Јеремићу, ништа од бојкота

Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу, истакао је  председник Србије Александар Вучић. Он је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.
„Знају они да им је то шанса да уђу у парламент следећи пут, ако не сада“, подвукао је он. На додатно питање зашто се сада противе када раније, док су били на власти, нису били против, Вучић је одговорио да не треба тражити озбиљну аргументацију како би се побијала њихова неозбиљна. „То је једина шанса да пређу цензус, макар за две, три, четири или шест година. Једина шанса. Глупост је што износе, али морају нешто на телевизији да кажу“, објаснио је Вучић.
Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви срећни због тог предлога, осим људи у СНС, додао је Вучић. Своје страначке другове у то мора да убеди, а не оне друге, који каже, мислећи на СзС, и онако не учествују на изборима.
Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која „брани“ спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције, напротив.
Председник је рекао да је он мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су, примећује, у ствари водили дијалог да би ми били будале.
„Ок, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове“.
Вучић подсећа да су већ промењена три изборна закона које су они тражили да буду промењени, а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.
Сви ти закони се суштински много више односе на изборе, него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, додао је Вучић.
Каже да је суштина то да је њима јасно да од бојкота нема ништа и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту, уместо да упадају са тестерама на РТС.
Вучић каже да ни у једном уџбенику не пише да се смањивањем цензуса отежава опозицији, већ управо да се олакшава мањим странкама да уђу у парламенти и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.
На подсећање новинара да је Савезни уставни суд у Немачкој 2014, два месеца пред изборе, рекао да цензус не сме да буде ни три одсто, како би била већа репрезентативност грађана у парламенту и то је тада било квалификовано као демократска одлука, рекао је да је то свакоме јасно и у Србији, осим злонамерним људима.

Извор: Танјуг