Министарство привреде данас је покренуло националну медијску кампању „За безбедну децу на свим игралиштима – одржавајмо игралишта, чувајмо децу“ ради унапређења безбедности дечјих игралишта.

Кампања током октобра „За безбедну децу на свим игралиштима – одржавајмо игралишта, чувајмо децу“ део је промотивних активности финансираних из европских претприступних фондова у оквиру пројекта ИПА 2017 „Подршка безбеднијим производима“, наводи се у саопштењу Министарства.

„Министарство је 2018. године донело, а 2019. године унапредило Правилник о безбедности дечјих игралишта, који се односи на сва јавно доступна дечија игралишта на отвореном простору, укључујући игралишта у вртићима, школама и угоститељским објектима. Овим се први пут у Републици прописују технички захтеви за безбедност дечјих игралишта засновани на европским стандардима у погледу постављања, опреме, подлоге, материјала, пројектовања и израде самог игралишта“, саопштило је Министарство.

Наводи се да проверу усаглашености са захтевима прописаним Правилником, као и усаглашеност опреме и подлога за дечија игралишта, спроводе именована тела за оцењивање усаглашености.

Додаје се да је Министарство привреде именовало шест тела, обухватајући све прописане поступке оцењивања усаглашености са техничким прописом.

Надлежност за инспекцијски надзор има комунална инспекција, као и републичка тржишна инспекција, а у највећем броју случајева власник игралишта је локална самоуправа, односно град, или су то власници и корисници објеката на којима се игралиште налази (ресторани, бензинске пумпе, хотели, приватни вртићи и слично), наводи се у саопштењу Министарства.

Додаје се да они имају обавезу да одржавају игралиште током целог века употребе.

Напомиње се да се Правилник не односи на луна и забавне паркове, авантура паркове, спортске терене и теретане на отвореном.

 

Извор: РТВ