Orezivanje voćki obično počinje u ranom proleću, pre nego što počne aktivan rast biljaka, ali tačan period zavisi od vrste voća i klimatskih uslova.

 Evo nekoliko smernica:

Orezivanje jabuka i krušaka – Najbolje je obaviti orezivanje tokom kasne zime ili ranog proleća, pre nego što krenu kretati pupoljci, odnosno pre nego što se drvo “probudi” iz zimskog mirovanja. To je obično u periodu od februara do marta, dok je vreme još uvek hladno.

Orezivanje šljivama i breskvama – Ove vrste voćaka je najbolje orezivati u proleće, ali nakon što prođe opasnost od jakih mrazeva, obično u martu ili početkom aprila.

Orezivanje trešanjama i višnjama – Trešnje i višnje se orezivaju nakon što prođe opasnost od zimskih mrazeva, obično početkom proleća (mart-april), jer orezivanje pre perioda rasta može izazvati pucanje kore usled niskih temperatura.

Orezivanje loze (grožđa) – Najbolje vreme za orezivanje grožđa je od decembra do februara, pre nego što se biljka probudi iz zimskog sna.

Orezivanje bobičastog voća – Maline i kupine obično se orezuju tokom zime ili ranog proleća, pre nego što počnu pupoljci rasti.

Uopšteno, orezivanje voćki u proleće treba da se uradi pre nego što krene intenzivni rast, ali da ne bude previše rano da bi se izbegla mogućnost oštećenja zbog mraza. Orezivanje se vrši kako bi se poboljšala forma biljke, podstakao rast i povećao prinos plodova.