Бициклистичком туром „КРЕТАЊЕ – Парада бицикала“, дугом седам  километара, синоћ је у Бачкој Паланци свечано отворен 28. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе.
Након свечане параде, уследио је ватрени перформанс, а потом и сам чин церемоније отварања, где је скренута пажња на важност свих проблема којима је заједничко кретање. Као четири најважније теме о којима се говори на 28. ФЕП-у истакнуте су избегличка криза, еколошка криза, ограничење путовања и слобода покрета у природи.

Присутне је поздравила директорка ФЕП-а Соња Петровић и захвалила свим волонтерима, учесницима, организаторима и публици, некима који су ту већ скоро 30 година, а и свима онима који су ту први пут:
„Упркос бројним изазовима, и ове године успели смо да доведемо позориште у наш град. Баш као и пуж који на леђима носи своју кућицу, тако и ми годинама мигрирамо, али имамо јасан пут и циљ, а то је пут позоришта. Уживајте у ова четири фестивалска дана и помно упијајте сваки сегмент програма. Надамо се да ћете и се и са 28. ФЕП-а вратити пуни утисака и нових знања и сазнања.“, поручила је Петровићева.

На отварању Фестивала обратила се госпођа Marianne Gade Topac, виса саветница за политику и конзуларна питања Амбасаде Данске у Србији. Осврнула се на важност постојања организација као што је ФЕП у малим срединама:
„Част ми је бити гост на оваквом Фестивалу, који упркос ограничењима које поставља мала средина, успева да доведе трупе из читавог света, а посебно ми је драго што на Фестивалу наступа и интернационална трупа Икарус, уз коју сам и ја заволела позориште. Хвала вам што постојите и надам се да се видимо и следеће године!“

Гостима се обратила и директорка КЦ Бачка Паланка Оља Нађ, као председник СО Бачка Паланка Милан Чавић. Као представници важних институција у Бачкој Паланци истакли су значај ФЕП-а и поручили да ће њихова подршка сваке наредне године бити све већа.

Фестивал је свечано отворен ауторском песмом „Чистимо планету“ шестогодишње Лоле Урбан, унуке оснивачице Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, уз поруку значаја очувања наше планете.
Након церемоније отварања одиграна је представа „Одјеци славља“ интернационалне трупе Ikarus Stage Arts, а након програма за децу уследио је музички програм на ком су наступили предводници алтернативне рок сцене група Репетитор и добро познати Бачкопаланчани Santos Brothers.

28. ФЕП одржава се до недеље 21. августа. У оквиру такмичарског програма биће одиграно 10 представа позоришних трупа из земље, региона, Словеније, Аустрије и Данске. Најбоља представа биће награђена наградом „Добро дрво“ у три категорије – награда стручног жирија, који ове године чине кореографкиња Јована Ракић, уметнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица и педагошкиња и активисткиња за људска права Маша Аврамовић, награда дечијег жирија и награда публике. Осим такмичарског програма, приређен је целодневни едукативни и креативни програм – радионице, трибине, пројекције филмова, као и вечерњи музички програм.

 

Ауторка фотографија : Јована Семиз