Европска недеља превенције карцинома грлића материце обележава се од 17. до 23. јануара, а циљ обележавања је подизање свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Србија већ шеснаест година активно учествује у обележавању Европске недеље превенције рака грлића материце. Слоган овогодишње манифестације је „Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце”. – Основна порука свим женама – рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед – апелују у Институту за јавно здравље Војводине.

Рак грлића материце је четврти најчешћи рак код жена у свету. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2019. године у Србији регистровано је 1.044 новооболелих жена (од тога 289 у Војводини), а 438 жена је умрло у Србији (од тога 117 у Војводини) од ове малигне болести. Смртност од рака грлића материце у Србији је 8,8, док је у Војводини око 7 на 100.000 жена.

– Скоро сви случајеви рака грлића материце, 99 одсто, повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), изузетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена – поручују у Институту.

Већину случајева овог карцинома могу да спрече примарна превенција, односно вакцинација против ХПВ, као и секундарна превенција коју чине скрининг и лечење преканцерозних лезија.

Град Нови Сад, у сарадњи Института за јавно здравље Војводине и Дома здравља „Нови Сад“, већ другу годину омогућава бесплатну вакцинацију против ХПВ четворовалентном вакцином, за девојчице, а од 2021. године и за дечаке, узраста од 12 до 18 година. Према најновијим најавама Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), ускоро би бесплатна вакцинација против ХПВ вируса била омогућена целокупној циљној популацији.