Foto: dms.rs

Ekipa Srbije postigla je sjajan rezultat na Balkanskoj olimpijadi iz informatike za učenike srednjih škola, koja je održana u Sloveniji, od 29. oktobra do 3. novembra. Ekipa Srbije, odabrana na osnovu niza takmičenja ovogodišnjeg ciklusa, u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, osvojila je zlatnu, srebrnu i dve bronzane medalje.

Na Olimpijadi je učestvovao, u zvaničnoj konkurenciji, 51 takmičar iz 13 zemalja, dok su, uključujući nezvaničnu konkurenciju, učestvovala 72 takmičara iz 17 zemalja, saopšteno je iz Društva matematičara Srbije.

Srpsku ekipu činila su četiri takmičara, koji su ostvarili sledeće rezultate: Miloš Milutinović, treći razred, Računarska gimnazija, Beograd – zlatna medalja; Nemanja Majski, treći razred, Gimnazija „Veljko Petrović“, Sombor – srebrna medalja; Filip Bojković, treći razred, Matematička gimnazija, Beograd – bronzana medalja; Danilo Trninić, četvrti razred, Računarska gimnazija, Beograd – bronzana medalja. Rukovodioci ekipe su bili Marko Milenković iz Prirodno-matematičkog fakulteta Niš i Toni Škrijelj iz Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad.

Od šest zadataka na Balkanijadi, autor dva zadatka je bio Tadija Šebez, dok je autor jednog zadatka bio Pavle Martinović, obojica srpski članovi Naučne komisije Balkanijade.

Rukovodioci ekipe su javno pohvaljeni na završnoj ceremoniji zbog doprinosa takmičenju jer su otkrili zadatak sa greškom i predložili zadatak za zamenu, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: vojvodinauzivo.rs