U Кulturnom centru Inđija danas i sutra se održava drugi Turistički samit Vojvodine, koji će okupiti veliki broj učesnika u oblasti turizma iz zemlje i regiona.

Nakon prvog Turističkog samita Vojvodine održanog u Novom Sadu, koji je okupio više stotina učesnika, Inđija je odabrana za ovogodišnjeg domaćina, sa ciljem da podstakne umrežavanje privatnog i javnog sektora u sferama turizma i privrede, na teritoriji AP Vojvodine, da utiče na razvoj odgovornog turizma, iniciranje razgovora o problemima u turizmu, kao i da inicira interdestinacijsku i međusektorsku saradnju u formiranju i promociji turističke ponude Vojvodine.

Pored relevantnih institucija i organizacija, Samit okuplja i turističke agencije, turističke organizacije, hotelijere, restoratere, razvojne agencije, medije, kulturne institucije i privredne subjekte.

Učestvujući na panel-diskusiji na temu turizma kao sredstva javne diplomatije, pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je Pokrajinska vlada u kontinuitetu u prethodne tri godine uložila preko 50 miliona evra u razvoj turističke infrastrukture.

„Navedeno je razlog zbog kojeg danas govorimo o tako dobrim rezultatima. Današnji samit odslikava zajedništvo koje smo imali u vreme korone. I danas smo na istom zadatku – da razgovaramo, da razmenimo mišljenja i da se dogovorimo kako dalje. Vidimo da u celom regionu imamo iste probleme, kao što je odlazak radne snage, a u ova dva dana, koliko traje Samit, možemo da razgovaramo o predlozima, idejama i rešenjima za izazove koji nas očekuju“, rekao je Ivanišević.

On je dodao da je važno što se Turistički samit Vojvodine održava upravo u Inđiji, koja je privredni, ali i turistički centar, prepoznatljiv u našoj zemlji i u regionu.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pripremio je 10 miliona dinara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u oblasti turizma i ugostiteljstva u ovoj godini, a hoćemo da saznamo i od akademske zajednice koje su to novine u toj oblasti“, kazao je sekretar Ivanišević.

 

 

 

Učesnice ovog panela su bile i Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Organizatori Samita će sa učesnicima razmatrati i teme posvećene Strategiji razvoja turizma Vojvodine, razvoju kongresnog turizma, kao i pokretačima novih ideja u turizmu.

Turistički samit Vojvodine organizuju Opština Inđija, Turistička organizacija opštine Inđija, Udruženje građana „Centar za edukativni razvoj Novi Sad“ i agencije ,,Balkan Infinity Travel“ i „Explore Agency“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Privredne komore Vojvodine.

Samit su svečano otvorili predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak i osnivač i direktor agencije „Bit Events“ Nemanja Dimić.

Drugi dan Samita biće posvećen vinskom turizmu, uz brojne predstavnike vinarija, turističkih organizacija i manifestacija.