Данас је национални Дан науке, установљен поводом дана рођења једног од највећих умова и научника свих времена Николе Тесле. Сваког дана људи имају корист од његовог открића и изума. Пре свега струја, роботика, радио, даљинско управљање, брзиномер, без ових изума савремена цивилизација данас би  имала потпуно другачији изглед. Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, као син православног свештеника, а своје најзначајније проналаске изумео је у Америци. По Тесли је названа јединица за мерење високог напона и јединица јачине магнетног поља. Заслужан је за 700 патената од којих  је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената. Тесла је умро у 87. години, на Менхетну у хотелу Њујоркер у коме је живео последњих 10 година.

У пројекту „Светски радио-систем“,  у 12 тачака, говорећи ондашњим техничким речником, Тесла је описао све оно што се данас зове бежични интернет, мобилна телефонија и џи-пи-ес. Једини боравак Тесле у Београду био је 1892. године, када га је примио краљ Александар Обреновић који га је одликовао oрденом Светог Саве. Потом је Тесла одржао чувени поздравни говор студентима и професорима београдске Велике школе, где је рекао да је остао Србин и преко мора “то исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету“-поручио је студентима. 

Национални Дан науке у Србији биће посвећен горућим темама-климатским променама, квалитету воде и ваздуха и обновљивим изворима енергије.  У Научно-технолошком парку биће свечано откривен рељеф „У знању је спас“ са ликовима највећих српских научника. Данас ће у Теслином Музеју бити бесплатан улаз за све.