Православна Црква, другог дана по Божићу, молитвено се сећа Светог првомученика – архиђакона Стефана.

 Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завета. Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму.

Kако каже библијско сведочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва та његова добра дела помињу се у Светом Писму Новог Завета.

Постоји велики број народних обичаја везаних за Стевањдан. Најраширенији је да се износи божићна слама из куће, која се, због веровања у њену плодотворну моћ, прво пажљиво пометена и скупљена, оставља у шталу, привредне објекте, воћњак или међу пчеле, ради подстицања рода или напретка.

У Војводини, божићна слама уклања се још током ноћи. Сламу уклањају жене, ћутећи – да се не чује како одлази Божић.

Светог Стефана слави велики број верника, а пошто пада на трећи дан Божића, то је прва крсна слава у години. Kао крсну славу овог светитеља слави и Република Српска, која је и основана на данашњи дан 1992. године.