Српска православна црква и њени верници 24. новембра по новом календару славе Светог краља Стефана Дечанског, празник који се у народу назива још и Мратиндан.
Стефан Урош трећи Немањић (1276-1331) је био син краља Милутина и отац цара Душана. Отац је наредио да га ослепе, а син да га у старости удаве. При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао да ће му вратити вид.
„Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити“, рекао му је.
Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Својом мудрошу, трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда. Kада је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид ослепљеном краљу Стефану који је потом саградио храм Високи Дечани.
Свој век је проживео као праведник и мученик и тако га и скончао 24. новембра 1336. године. Заједно са светим Савом и кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

   Народни обичаји на данашњи дан

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена.
Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету. Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.
У народу је заживела изрека: „Свети Мрата, снег за врата“, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године. Постоји веровање – ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита.
Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на овај дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.
У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.