8. април обележава се као Међународни дан Рома од 1990. године.

Овај дан представља сећање на Први међународни конгрес Рома одржан 1971. године у Лондону. На овом конгресу присуствовали су представници Рома из тадашње Југославије и још десетак европских земаља. На овом конгресу разговарало се о социјалним питањима Рома, ромском језику, ромској култури, образовању и ратним злочинима почињеним над припадницима ромске популације у Другом светском рату. Усвојена је ромска застава (под којом се никада није ратовало!), химна (песма “Ђелем, ђелем“) као и име етничке заједнице и језика (“Ром“, “ромски језик“). До данас је одржано 7 Међународних конгреса Рома. Одржани конгреси имали су велику улогу у афирмацији Рома, борби за права Рома, очувању ромске кутуре и језика, добијању ратних репарација као и признавању Рома као националне мањине у већини држава у којима живе.

Ромска химна „Ђелем, ђелем“ често се чује у изведби тамбураша, а да ли знате шта значи њен текст? Ми вам данас дарујемо превод текста ове предивне песме:

Идем, идем на далеки пут
И упознајем срећне Роме.
О Роми одакле сте,
Са шатором покрај срећних путева?
О Роми, О народе ромски.
Имао сам некада велику породицу,
Али Црне легије су их убиле.
Пођите са мном Роми из целога света
За Роме су путеви отворени.
Сада је време, устаните Роми сви,
Дићи ћемо се високо ако се потрудимо
О Роми, О народе ромски.

Према последњем попису становништва из 2011. године на територији Србије ромска популација чини нешто мало преко 2% укупне популације. Према подацима из истог пописа у општини Бачка Паланка живи 1064 лица ромске националности, од тога 262 у граду Бачка Паланка а 802 у селима општине.