Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja.

Sveti Nikola zimski praznuje se 19. decembra u znak sećanja na dan svečeve smrti, a letnji 22. maja, kada su svetiteljeve mošti 1087. godine prenete iz grada Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari u Italiji.
Sveti Nikola se smatra zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika uopšte.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada „pada“ današnji praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola. To je za mnoge porodice mala slava ili preslava.

I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika.

I danas se veruje da Sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika.

 

Manastir Đipša danas obeležava slavu Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, preneti iz Likeje u Bari.

Uz prisustvo brojih vernika obeležana je manastirska slava, koji će u naredom periodu  biti pod duhovnim i materijalnim starateljstvom opštine Bačka Palanka.