Данас је Ђурђиц, једна од најчешћих слава српских породица и слава Града Новог Сада. По хришћанском учењу, Свети Георгије први је у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.
Свети Георгије погубљен је 303. године, зато што је, као Христов војник, одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

Светац је веома поштован у нашем народу. Слави се два пута годишње – 16. новембра по новом календару, као Ђурђиц, празник преноса моштију светитеља у Палестину и полагања у велелепни, њему посвећени, храм, и 6. маја као Ђурђевдан, дан смрти Светог Георгија, великомученика и борца за хришћанство.

Ђурђиц је слава или преслава многих српских места и породица. Означава почетак Вучјих дана или Мратинаца, дана до Мратиндана, 24. новембра.

По обичајном календару, у том периоду, ништа се не даје из куће, жене не раде ручне радове, обућари и кројачи одмарају. Не иде се у лов на вукове.
„Срећна нам градска слава, драги Новосађани, нека нам свима наш свети дан донесе здравље, љубав и спокој! Делим са вама делић свечане атмосфере из Саборне цркве поводом Ђурђица, коју је служио његова светост патријарх српски господин Профирије и ово је његова прва посета Новом Саду након доласка на чело наше свете Цркве. Хвала вам, ваша Светости, на овој части, служба је била импресивна и достојна величине данашњег празника. Драги суграђани, обележимо Ђурђиц у миру и благодати!“, написао је на свом инстаграм профилу градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

 

Извор: РТВ