Србија и Република Српска данас славе заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.  За овај празник изабран је 15. септембар,  датум када је 1918 године пробијен Солунски фронт.
„Овај празник биће заједнички обележаван у Србији и Српској и свим српским срединама широм света, где ће Срби, не сметајући никоме, не чинећи ништа ни против кога, показати да су исти народ.  Нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа. Показали смо претходних година како то треба да се ради, јер чак и када не мисле исто са обе стране Дрине, никада се није могла чути лоша реч“  поручио је председник Србије.
15. септембра 1918. пробијен је Солунски фронт. Подсетимо: војвода Живојин Мишић у Заповести српској војсци за пробој солунског фронта од 13. септембра 1918. године каже:
„Сви команданти, командири и војници треба да буду прожети идејом, од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Та брзина је у исто време и најбоља гаранција против изненађења, јер се њоме постиже растројство непријатеља и потпуна слобода у нашим дејствима. Треба дрско продирати, без починка, до крајњих граница људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте! С непоколебљивом вером и надом, јунаци напред у отаџбину!“
Пробој Солунског фронта био је одлучујући за слом централних сила у Првом светском рату.
На Српском војничком гробљу на Зејтинлику у костурници  је сахрањено 5.580 српских ратника страдалих на Солунском фронту, а око маузолеја  налази се десет парцела у којима је сахрањено 1440 српских ратника, а ту су и две заједничке гробнице.
15. септембра 1918. Срби из Србије борили су се заједно са Србима ван матице. У пробоју Солунског фронта учествовала дивизија састављена од бивших аустроугарских заробљеника у Русији, од Срба емиграната из САД и Европе и Срба из БиХ, Војводине, Хрватске, Далмације. Она се звала југословенска дивизија и била је и остала симбол српског јединства.