Удружење „Чепом до осмеха“ уз свестрану помоћ грађана и волонтера, јуче је успешно реализовало другу од осам акција чишћења у организацији компаније Лидл Србија под слоганом „Чисто из љубави“. Овом приликом, очишћено је приобаље Западне Мораве – Сува Морава која представља једно од уточишта за птице и дивље животиње.

Укупно је чишћењу присуствовало 32 волонтера.

Прикупили смо извесну количину отпада са приобаља Западне Мораве – отпадна амбалажа од грицкалица, стаклене флаше, конзерве, ПЕТ амбалажа и папир. Иако нас је изненадила количина отпада задовољни смо што се већина отпада може рециклирати и што је омогућена примарна сепарација отпада.

Количина по типу отпада коју смо одвојили за рециклажу је: ♻️
✔️ ПЕТ – око 45 кг – око 900 комада
✔️ Лименка – 8 кг – око 400 комада
✔️ Чепови – 90кг – око 36 000 комада
✔️ Стакло – 16кг
✔️ Папир – 14кг

Процењена укупна тежина рециклабилног отпада – 173кг.

Данашње чишћење смо организовали у сарадњи са Канцеларијом за младе Чачак и удружењем грађана „Зелени талас“. Веома смо поносни што су се млади одазвали позиву и на тај начин су показали своју одговорност и ангажовање да се пошаље порука колико нам је важна здрава и лепа животна средина.

Наша председница удружења Вања Петковић овом приликом је изјавила да је акција чишћења успешно реализована, међутим морамо сталним присуством апеловати на грађане да поштују еколошки бонтон и да смеће које направе понесу са собом и адекватно одложе. Сматрамо да се мора више радити на чешћем организовању оваквих акција, јачем уједињењу, већој видљивости едукације у циљу смањења количине присутног отпада у животној средини.

„Верујемо да се љубав према земљи огледа кроз бригу о њој и зато радимо на подизању свести о еколошким темама широм Србије, па тако и у Чачку. Прошле године смо имали преко 500 волонтера и сарађивали са преко 10 локалних удружења, па овим путем позивамо све заинтересоване да нам се придруже и заједно са нама допринесу уклањању још вее количине отпада“, изјавила је руководилац Корпоративних комуникација у Лидлу Србија, Мартина Петровић.

Наш ЕКО караван наставља свој успешан пут по градовима Србије под слоганом „Чисто из љубави“ у организацији компаније Лидл Србија и следећа дестинација нам је град Ваљево. Поред Чачка и Новог Пазара, који смо очистили јуче, до краја маја видимо се у Ваљеву, Новој Пазови, Врању, Нишу, Суботици и Бачкој Паланци.