Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura izjavila je danas da Srbija ide u dobrom pravcu kada je u pitanju zaštita ženskih ljudskih prava, kao i da su usvojeni novi zakoni kao institucionalni odgovor na nasilje nad ženama.

Macura je na regionalnom sastanku u Ženevi, u organizaciji Ekonomske komisije UN za Evropu i „UN Womenˮ, posvećenom Pekinškoj deklaraciji o rodnoj ravnopravnosti, istakla da Srbija kontinuirano radi na unapređenju kvaliteta života svih žena i devojčica, kao i na ostvarivanju jednakih prava i mogućnosti u svim oblastima života.

Ona je, kada je reč o učešću žena na važnim političkim funkcijama, istakla da je naša zemlja uradila i više od onoga što se od nje očekivalo, uz ocenu da Srbija ima prednost u odnosu na zemlje u regionu, uključujući i države članice Evropske unije.

Prema njenim rečima, Srbija je imala premijerku u poslednja tri mandata, predsednice našeg nacionalnog parlamenta bile su žene u nekoliko navrata, a imamo i guvernerku Narodne banke, predsednicu Ustavnog suda i predsednicu Vrhovnog suda.

Prema njenim rečima, indeks rodne ravnopravnosti Republike Srbije, objavljen 2021. godine, iznosio je 58 procentnih poena, dok je za EU za 2022. godinu iznosio 68,6 poena.

Najveći napredak je, kako je istakla, postignut u delu koji se odnosi na političko osnaživanje žena uvođenjem obaveznih kvota za učešće manje zastupljenog pola na svim nivoima skupština. U Skupštini Srbije žene čine 36 odsto poslanika, a većina zaposlenih u pravosuđu i državnoj upravi su žene.

Ona je takođe podsetila na kršenje ljudskih prava na području Kosova i Metohije u srpskim i ostalim nealbanskim sredinama, što je za posledicu imalo i značajan pad broja novorođenčadi i novoupisanih đaka u škole gde većinu čine predstavnici srpskog i drugih nealbanskih naroda.

 

Izvor i foto: Vlada Republike Srbije