Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila.  Ova datum je ustanovljen 1990. godine , a predstavlja sećanje na prvi međunarodni susret Roma, koji se održao u Londonu 1971. godine, od 7. do 12. aprila. Tada je i pesma Đelem, đelem proglašena za romsku himnu, dok je za zastavu izabrano zeleno-plavo polje, sa crvenim točkom na sredini, koji predstavlja migraciju Roma.

Na ovaj dan slavi se romska kultura, ali i problemi sa kojima se oni suočavaju. Iako su jedna od najbrojnijih manjinskih grupa u Evropi i dalje se često susreću sa diskriminacijom i predrasudama.

Među najvećim problemima sa kojima su Romi suočeni su rani i prisilni brakovi, kao i nedostatak obrazovanja, zbog čega kasnije ne mogu da nađu ni posao. Ohrabruje da je sve više pripadnika romske populacije koji žele da se bore sa ovim izazovima i trajno reše ove probleme.

Ove godine obeležavanje Međunarodnog dana Roma za temu ima “dečje brakove” a ono što naročito zabrinjava je da je u romskim podstandardnim naseljima čak skoro svaka druga žena stupila u brak pre navršene 18. godine – njih 57 %, a čak 15,8 % od tog broja i pre navršene 15. godine.