Svečanom akademijom 1. februara su obeležene 102 godine otkako su predstavnici trgovaca i zanatlija u Matici srpskoj osnovali Trgovačko-zanatsku komoru, iz koje se razvila današnja Privredna komora Vojvodine.

„Jubilej Privredne komore Vojvodine prilika je da se ukaže na značaj privrednih aktivnosti, razvoja ekonomije, uspeha privrednika i svega onoga što doprinosi našem razvoju. Privreda Vojvodine bila je ta koja je, u veoma teškoj godini za globalnu ekonomiju, u najtežoj godini od Drugog svetskog rata, uspela da održi privredne aktivnosti i da sačuva radna mesta, i to je ono što ohrabruje“, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da je protekle godine zabeležen i rast veći od 12 procenata u oblasti poljoprivrede. Rast su beležile i neke grane od kojih to nismo očekivali, u uslovima globalne krize.

Tome su, kako je naveo, između ostalih, doprineli i privrednici kojima su  uručena godišnja priznanja „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja u 2020. godini. Mirović je ocenio da su oni, svojim rezultatima, dali značajan doprinos napretku ekonomije, zbog čega moraju biti u centru pažnje.

„Vojvodina je bila važan faktor ekonomskog razvoja i ekonomskog opstanka Republike Srbije u minuloj godini. Zahvaljujući vitalnosti naše privrede, znanju i ulaganjima uspeli smo da prošlu godinu završimo sa minimalnim gubicima. Država čini sve da izađemo iz krize u kojoj se nalazimo kako bismo još intenzivnije nastavili sa privrednim i javnim ulaganjima i što pre krenuli u novi ekonomski start“, rekao je predsednik Mirović.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je veoma ponosan na činjenicu da je PKV jedna od najstarijih poslovno-privrednih institucija u državi, istakavši da je tokom tog perioda ona bila suočena sa brojnim izazovima, ali da je opstala zahvaljujući upornosti i doslednosti privrednika.

„Iza nas su 102 godine postojanja i rada Privredne komore Vojvodine i to je jubilej koji nam nameće veliku odgovornost. Ni u ovim teškim vremenima ne smemo da posustajemo, već moramo više i odlučnije da radimo na razvoju privrede Republike Srbije i unapređenju poslovnog ambijenta u Vojvodini“, kazao je Vučurević.

Na svečanosti je  prvi put uručeno priznanje „Zlatno pero privrede“ predstavniku medija koji je svojim angažovanjem doprineo afirmaciji vojvođanske privrede.