Четврт века од једног од најтужнијих догађаја у модерној историји

Четврт века од једног од најтужнијих догађаја у модерној историји

 Навршава се пуних 25 година од једног од најтужнијих догађаја у модерној историји када је током војне акције „Олуја“ протерано више од 250.000 припадника српског народа из крајева у Хрватској, у којима су вековима живели.

Ово је дан за сећање и тугу, за парастосе и паљење свећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, при чему је и данас непозната судбина њих 770 и не зна се где им је гроб, саопштио је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије

Ратови деведесетих година прошлог века на простору некадашње Југославије довели су до великог таласа избеглица из крајева бивше СФРЈ у Србију.  Уточиште, сигурност и нови живот потражило је приближно 618.000 Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине, а након бомбардовања 1999. године и више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

И после четврт века, није се много одмакло у успостављању климе поверења, пре свега због чињенице да се Србима протераним из Хрватске ни после толико година не признају њихова имовинска и друга права, а онај мали број њих који се вратио, живи у атмосфери националне нетрпељивости.  Упркос томе што Срби у Хрватској данас имају и своје представнике у Влади и Сабору, остали су нерешени бројни проблеми – није обновљена уништена имовина и није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима. Такође, Хрватска ниje спрoвeлa Устaвни зaкoн o прaвимa нaциoнaлних мaњинa кojим сe Србимa гaрaнтуje прoпoрциoнaлнa зaступљeнoст и зaпoшљaвaњe у oргaнимa држaвнe упрaвe, пoлициjи, прaвoсуђу и другим jaвним институциjaмa и нису исплаћене пензије.

Комесаријат за избеглице и миграције је свих ових година радио како на стамбеном збрињавању тако и економском оснаживању избеглица и интерно расељерних лица. Држава Србија је најпре прихватила више од 60.000 људи у 700 колективних центара, који су данас сви осим једног затворени, да би током година стамбено збринула 22.330 породица и економски оснажила додатних 21.000 породица, из буџета Републике и обезбеђених донаторских средстава.

Кроз Регионални стамбени програм, који је у пуном замаху, до сада је кров над главом обезбеђен за више од 5.000 породица, завршене су зграде у 33 локалне самоуправе а градилишта су отворена у још 20 општина и градова. Такође, усељен је 1.361 стан, додељено је 1.865 пакета грађевинског материјала, изграђено 290 монтажних кућа и купљена су 1.344 сеоска домаћинства за избеглице из БиХ и Хрватске.

Комесаријат за избеглице и миграције се захваљује свим донаторима и међународним организацијама на додељеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица. Међутим, Комесаријат истиче да се не смеју заборавити нерешена отворена питања која отежавају постизање трајних решења за избегличку популацију, као и стамбене потребе и нерешена друга питања више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.  Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има велики приоритет, као и остале активности које воде решавању избегличких проблема и у том смислу очекује се даља подршка међународне заједнице.

 

Курсна листа

Share This