У Ниш достављена опрема за здравствене установе на југу Србије

У Ниш достављена опрема за здравствене установе на југу Србије

фото: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић борави данас у Нишу, где је допремљена медицинска опрема као помоћ за цео југ Србије у борби против коронавируса.

Вучић је указао на то да је у Ниш стигао велики број маски, инвазивних и неинвазивних респиратора и других медицинских средстава, додавши да, са данас испорученом помоћи, има довољно опреме за цео југ Србије. Он је затражио да се та опрема што пре дистрибуира здравственим установама у Лесковцу, Врању, Пироту, као и болницама у Топличком управном округу.

Вучић се потом састао са представницима локалне самоуправе, Клиничког центра Ниш и других здравствених установа у Градској кући у Нишу.

Председник је, након ових разговора, поручио да је сада дисциплина грађана најважнија, будући да ће наредних десет дана бити кључни у борби против коронавируса и да се до 20. априла решава судбина нашег односа према тој епидемији.

Ниш је, како је истакао, од почетка био на удару великог и опасног непријатеља, али су његови житељи својом дисциплином успели, упркос жртвама, да му се за сада одупру.

Вучић је указао и на то да сваких седам дана држава шаље заштитну опрему, материјале, неретко респираторе, при чему је у последњих месец дана у Ниш допремљено 29 клиничких респиратора и 20 неинвазивних, уз другу медицинску и заштитну опрему.

Према његовим речима, капацитети наших ковид-болница су на измаку и морају се припремати додатни капацитети привремених болница.

Председник је напоменуо и да ће болница у Лесковцу бити претворена у ковид-болницу, као и комплетна зграда новог Клиничког центра Ниш, изузев Ургентног центра те установе.

У Нишу ће бити припремљени додатни објекти, који ће примати пацијенте са лакшом клиничком сликом, будући да је Хала „Чаир“ пуна. За њих ће бити припремљена касарна на Пантелеју, хотел „Наис“ и други хотели, као и посебна амбулантна возила са транспортним респираторима, најавио је Вучић.

Он је, такође, пренео да ће у Србију, као помоћ из Француске, стићи 5.000 лекова фармацеутске компанија “Санофи”, изразивши на томе захвалност председнику Емануелу Макрону.

Након нашег разговора, упркос свим проблемима са којима се Француска суочава, а имају више од 12.000 преминулих, он је успео да обезбеди поменуту количину лекова, објаснио је Вучић.

Курсна листа

Share This