Укупно 659 случајева COVID-19

Укупно 659 случајева COVID-19

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је данас да је у нашој земљи до сада коронавирусом заражено 659 особа, при чему су током дана забележена два нова смртна исхода услед последица заразе овим вирусом.

Лончар је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија навео да је у последња 24 часа тестирана укупно 371 особа, а да је резултат био позитиван у 131 случају.

Он је прецизирао да се на болничком лечењу тренутно налази 334 људи, од којих је 49 особа на респиратору, при чему је девет пацијената у веома тешком стању.

Министар је навео да су нови смртни случајеви забележени у Инфективној клиници, где је преминула једна жена, као и у Нишу, где је реч о мушкарцу који је 1957. годиште.

Лончар је рекао да су ова два пацијента ималa и више хроничних болести.

Он је поновио да грађани морају да схвате да сви контакти морају да буду сведени на минимум, и најавио да ће забрана кретања бити продужена викендом, јер је, како је оценио, несхватљиво да је у тренутним околностима, и поред свих апела надлежних, у Београду оволико људи на улицама.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је на то да се у нашој земљи бележи стрми пораст оболелих, и поновио да се контакти морају зауставити, ако треба и ригорозно.

Кон је рекао да се ниједном није догодило ово што се догађа сада, да је држава тако чврсто стала иза струке, а струка каже да је једино решење прекид сваког контакта и затварање у куће.

До сада се ишло на то да се не доносе најригорозније мере, али ако буде морало и оне ће бити уведене, поручио је он.

Кон је објаснио да ширење вируса креће озбиљно у појачану ескалацију, јер му је и већи потенцијал за ширење, због све већег броја оболелих.

Према његовим речима, сада бележимо оне заражене од пре четири или пет дана, што је и трајање инкубације, те је притисак све већи да се мере морају пооштравати. До сада смо могли да будемо задовољни што смо добили ту недељу, али пораст показује да до краја недеље може бити двоструко већи број заражених.

У оваквој ситуацији, како је истакао, епидемиолози подржавају ригорозније мере и заједнички је став да на све могуће начине мора да се спречи контакт.

Начелник Инфективне клинике Горан Стевановић је, када је реч о несташици антималарика у апотекама и њиховој примени, нагласио да ти лекови не служе за спречавање ширења и одбрану од вируса, те се не смеју користити самоиницијативно, због нежељеног ефекта.

Ови лекови се користе када пацијент већ оболи од упале плућа како би ублажили запаљење, а не против вируса, како су неки неодговорни у медијима објавили. Зато је и мањак у апотекама јер их људи масовно купују и узимају на своју руку. Тих лекова имамо, али опет апелујем да се не користе за одбрану од вируса јер за то је ефикасно решење само изолација, поручио је Стевановић.

Курсна листа

Share This