Телефонска линија 19833 поново отворена за психотерапијску подршку

Телефонска линија 19833 поново отворена за психотерапијску подршку

Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије, поново је уступило телефонску линију 19833 Савезу друштава психотерапеута Србије, како би грађани могли да добију бесплатну психотерапијску помоћ током пандемије, саопштила је државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије Татјана Матић.

Она је истакла да ће на линији Националног контакт центра за безбедност деце на интернету свакога дана, од 15 до 21 час, волонтери Савеза пружати подршку свим грађанима који имају психолошке тегобе услед пандемијске кризе. Матић је објаснила да ће Центар наставити са својим редовним активностима на истом броју телефона са циљем пружања савета за јачање безбедности деце на интернету и пријема пријава угрожавања деце онлајн. Грађани ће, како је навела, имати техничку могућност избора опције за разговор са едукаторима Центра или са психотерапеутима.

Према њеним речима, током ванредног стања, у априлу и мају, грађанима je такође било омогућено да на овај начин добију подршку, будући да је несумњиво да пандемија узрокује тескобу и друге психолошке проблеме код људи. У том периоду, волонтери Савеза примили су 286 позива, а просечно трајање разговора било је приближно 22 минута, истакла је Матић. Са друге стране, како је нагласила, неопходно је било и да Национални центар за безбедност деце на интернету ради неометано, нарочито због повећаног коришћења интернета код најмлађих и самим тим повећаног ризика од свих облика онлајн угрожавања. Државна секретарка је прецизирала да је у том периоду примљено 1.778 позива и онлајн упита и формирано 236 предмета.

Све информације о Националном контакт центру за безбедност деце на интернету, као и савети о онлајн безбедности доступни су и на сајту www.pametnoibezbedno.gov.rs, док се више информација о психотерапијској подршци путем броја телефона 19833 налази на сајту www.savezpsihoterapeuta.org/korona-virus.

Курсна листа

Share This