Светски дан књиге и ауторских права широм света се обележава 23. априла, од 1995. године када је УНЕСКО на Генералној конференцији у Паризу, утврдио овај датум, како би популаризовао читање и књигу. Датум је изабран и због тога што су на тај дан 1616. године преминула два велика писца светске књижевности Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир.

У славу писане речи сваке године организује се  разноврстан програм у библиотекама, књижарама, издавачким кућама, галеријама, музејима… Ове године због пандемије коронавируса нема промоција  нових и подсећања на нека старија издања, барем не у облику на који смо навикли. Ипак, књига је последњих нешто више од месец дана постала редовно „друштво“ многих. Време се, морамо признати, најбоље и најлепше проведе уз књигу, која нам омогући да седећи у соби обиђемо цео свет.

Данас у свету постоји преко 130 милиона објављених књига.  Мигел де Сервантес је једном приликом изјавио:  „Нема књиге а да у њој не може ништа добро да се нађе“.

Ево још неколико мудрих цитата које говоре о књигама:

Kњига је вреднија од свих споменика украшених сликама, рељефом и дуборезом, јер она сама гради споменике у срцу оног ко је чита. – Египатски запис

Већи грех од спаљивања књига је не читати књиге. – Јосиф Бродски

Бојим се човека који је прочитао само једну књигу  – Тома Аквински

Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест: то је идеалан живот. – Марк Твен

Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот. – Иво Андрић

Три дана немој читати књиге и твоје ће речи изгубити лепоту. – Kинеска пословица

 

Због свега овога, не дозволите да вам речи изгубе лепоту и да лакомислено осиромашите свој живот. Читајте књиге!