У оквиру Духовних свечаности „Од Видовдана до Ивањдана“ синоћ је у порти храма “Свети Јован Kрститељ”, одржано предавање протонамесника Игора Игњатова, на тему: „KРСТ ЗНАМЕЊЕ СПАСЕЊА“.

Тумачење крста и његовог значења у православљу представљено је са више аспеката. Због своје символичке густине и пунине, крст је важан символ у животу сваког верника. Целокупна историја Православља одвија се у знаку крста и представља основни верско-религиозни симбол хришћанстава.

Са различитих нивоа тумачења крста, протонамесник Игор Игњатов је упоредио облик крста са човеколиким обликом када рашири руке, јер у основи свих теорија тумачења настанка облика крста јесте човек. Симболички мотив часног крста познат је још од стварања човека, у Хришћанству- оруђе на коме је разапет Исус Христос и којим су Хришћани искупљени од прародитељског греха. Једина успешна револуција у свету-јесте страдање на крсту, закључује протонамесник Игор Игњатов.

Предавање које је одржао протонамесник Игор Игњатов „Kрст знамење спасења“ можете погледати на програму ТВ БАП вечерас у 21 час.