Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас јужнокорејској компанији “KyungshinCable” што је изабрала Србију да у њој гради своју фабрику, јер, како је рекао, где се појави корејски инвеститор види се огроман напредак земље.  Вучић је рекао да ће нова фабрика бити готова за само шест месеци и запослити најмање 700 људи, као и да је инвестиција вредна 20 милиона евра.

“Молио сам за више корејских инвеститора у нашој земљи, јер тамо где се појаве корејски инвеститори, види се огроман напредак тих земаља. Неке од европских држава су постале и ушле у ред најуспешнијих управо због корејских инвестиција”, рекао је Вучић на свечаности полагања камена темељца “”KyungshinCable” у Смедеревској Паланци.
Он је захвалио што је, иако су у конкуренцији биле и Турска, Бугарска и Албанија, инвеститор изабрао Србију и Смедеревску Паланку, која ће од овога имати огромне користи.

“Овај крај Србије ће имати будућност”, поручио је Вучић и додао да је бескрајно срећан због тога пошто зна шта је некада Смедеревска Паланка значила за индустрију бивше Југославије.
Вучић је казао да је много људи отишло из Смедеревске Паланке и тог дела Србије у претходним деценијама и нагласио да очекује да после дође још јужнокорејских компанија, што ће пуно значити за услужни сектор.
Држава се трудила да улаже у подунавски округ и мења ствари на боље, рекао је Вучић и подсетио да је недавно изграђен нови пут којим су данас сви дошли до Паланке, као и да се улаже око 30 милиона евра заједно са опремом у Општу болницу у Смедеревској Паланци.
Председник Вучић је истакао  да се никада пре није толико улагало  у Смедеревску Паланку или Велику Плану и додао да то значи да ће грађани тог дела Србије имати најмодернију болницу.
Због фабрика које отварамо људи ће имати где да раде, а само у Паланци и околним местима ће више од 700 породица живети захваљујући новој фабрици, истакао је Вучић и додао да ће то значити и више новца за путеве и инфраструктуру, као и да ће од те фабрике корист имати и Смедерево и цео подунавски округ.
Нагласио је да јужнокорејска компанија дугорочно улаже у Србији и да ће остати овде можда и 50 година, као и да су фокусирани на прављење електричниих возила, што је будућност светске аутоиндустрије.
Председник очекује да ће се све више људи враћати у Смедеревску Паланку, као и у целу Србију, јер ће бити бољи услови за живот.
“У овом делу Шумадије поново обнављамо живот и имаћемо више деце него раније и мање оних који ће трбухом за крухом ићи у бели свет”.
Вучић је казао да ће за само шест месеци бити готова хала од 12.000 квадратних метара.
“Врло брзо ћете видети овде резутлате. Урадили смо све што смо могли да подигнемо овај крај Србије и успевамо у томе”, рекао је Вучић и поручио да ће деца тог дела земље имати сигурност и неупоредиво бољу будућност.
“Браћо Корејци, добродошли сте да дуго останете и да се проширите, пуно сте се ширили са инвестицијама у Словачкој и другим европским земљама. У Србији можете да нађете само боље услове, овде су добри и верни људи који ће се борити за компанију”, поручио је Вучић,
нагласивши да је као председник три пута већ у Смедеревској Паланци и да ће се трудити да дође и четврти пут и нешто ново тада да се отвори у Паланци.
На камен темељац нове фабрике су се потписали председник Вучић, директор компаније и председник општине Смедеревска Паланка.

Вучић: Помогли смо инвестицију и обезбедили посао за људе

Председник Александар Вучић изјавио је данас да држава јесте финансијски помогла инвестицију јужнокорејеске компаније у Смедеревској Паланци, те да ће се тако поступати и даље, јер се тиме обезбеђује посао за људе, а у конкретном случају и долазак компаније управо у Србију, иако је било још неколико земаља у конкуренцији.
“Помажемо у висини до 50 одсто инвестиције, али комбинујемо два фактора – висину инвестиције и број запослених. Помогли смо са неколико милиона евра инвестицију, поносни смо на то и наставићемо то да радимо”, рекао је Вучић.
Не зна, каже, колика ће бити плата радника у новој фабрици, али је приметио да ће компанија морати да се бори за раднике, јер је све више фабрика које долазе.
Позвао се на пример Максија, односно Делеза, где су повећане плате, када је и Лидл дошао у Србију.
“То је тржиште. Компанија ће доносити одлуку, а ми ћемо да помажемо радницима увећањем минималне зараде”, додао је председник.
Како је рекао, 325.000 људи у Србији тренутно прима минималац двоструко увећан у односу на пре неколико година, са око 15.000 на данашњих 30.100.
“Ако економски напредујемо овом брзином, а верујем да хоћемо, још ћемо да увећавамо минималац. А  уверен сам да ће овде плата бити значајно изнад минималне зараде”, рекао је Вучић.

Извор/фото: Танјуг