Рекло би се – пред нама су уобичајени избори на свим нивоима. Међутим, није тако. Ови избори имају две опције:

I – бирање опције Александар Вучић – Српска напредна странка значи наставак модернизације земље, градње путева, пруга, станова… По мени, главно је да се настави изградња нових фабрика, помоћ малим и средњим предузећима, јер то значи ново запошљавање. Рецимо у пољопривреди – подстицајним мерама се мора помоћи, јер тиме обезбеђујемо да не дођемо у ситуацију да немамо довољно хране за нас. Наставити унапређење школства значи прилагодити се потребама привреде, а не стварати кадрове који након завршене школе не знају ни где ће ни како ће.

II – или бирамо опцију такозване опозиције, а то је пут који води никуда. Многи који нуде ову опцију су нама добро познати, када су од 2000. до 2012. владали и опљачкали Србију, закључали привреду. Сатима сте могли да путујете Србијом а да не видите дим из оџака – све је обамрло, све су уништили. Косово и Метохија су тада предати, а сада – ајде Вучићу крив си и за то. Пошто наш председник Вучић неће да се бави са именима тих људи, тешка срца ценећи ту одлуку и ја ћу тако да поступим. Закључак – ова опција је јасна – ти нуде мрак. Народ ће “ослободити”, послаће га директно у сиромаштво, младе ће да разјуре по свету, остаће сами, а себи сами су довољни.

Једино прва опција СНС и Александар Вучић успешно сада спроводе и спроводиће и даље развој и просперитет земље на свим нивоима.

Драги становници Бачке Паланке и општине, Александар Вучић је повратио не само углед у свету, него и сигурност и сјај Србије, поштују га сви. Коме није драго када види сарадњу и узајамно поштовање Русије и Кине са једне стране и са друге стране нашу Србију и Александра Вучића на њеном челу? Понављам и поновићу то 100 пута, јер је то једина истина. Он, не само да је учинио немогуће, да смо препознати и на западу, поштује га једна велика Немачка, Француска, у Америци се, додуше тешко, али мењају ствари да Србија постане оно што је и била. Никада бољи односи са Мађарском – то је заслуга Мађара који живе у Србији и Срба који живе у Мађарској. Они су мост, а на њему два великана свог народа: Александар Вучић и Виктор Орбан. Овај период је већ уписан златним словима у историју оба народа. Поменућу и одличан однос Србије са Румунијом, Словачком, Бугарском… У свету се са поштовањем односе према нашој земљи.

Појединци иду на политичке одлуке да се сликају и потписују већ договорено – па то користе у својој промоцији, што није коректно, пошто се ради о  коалиционим партнерима. Ради се о повлачењу признања Косова и Метохије од земаља које су то учиниле или ће учинити. Заборављају они да се из времена Тита нико не сећа ко су били министри иностраних послова. Када се каже Тито, то је Југославија. Тако је и данас – свет зна за Александра Вучића и Србију. Он ужива углед и поверење, јер држи до сваке изговорене речи.

Ја имам 73 године и 50 година стажа у политици. нема разлога да ја подилазим Александру Вучићу и СНС. Код њега поштујем домаће васпитање, завршен државни факултет са изванредним успехом, радну и политичку каријеру, оданост држави, народу, храброст и узвишени патриотизам. Знам га од 1993. године и својим деловањем доказао је да српски народ и нас националне мањине води правим путем.

За мене је изузетно позитивно изненађење председница Владе Ана Брнабић. Признајем, био сам неповерљив када је изабрана, не да неће знати, већ да неће моћи да се избори са свим проблемима, међутим својим радом и резултатима ме је демантовала. Ускоро ћемо сви бити сведоци да ће Србији фалити радне снаге, јер се отварају фабрике које запошљавају наше људе.

АП Војводина је у саставу републике Србије доживела препород у сваком погледу. То није случајно, јер је воде млади, способни и успешни људи. То су Дамир Зобеница, који је устројио систем рада државних органа у покрајини. Без њега је тешко замислити функционисање СНС у Војводини и Србији. Реагује муњевито и исправно – то се не учи, то је таленат. Наравно, није он сам – створио је тим где се посебно истичу Никола Бањац и Бојан Вранковић, правник и економиста који раде у Скупштини АП Војводине, а њихов рад се огледа у одличном функционисању АП Војводине. Ту је и Милош Вучевић, који је створио чудо у Новом Саду. Ови млади људи треба да преузму наш посао. Моја генерација је одрадила свој посао, а они сада треба да наставе, јер су сматрам, они бисери панонске равнице, а стасали су поред Александра Вучића. Дошло је време младих и њихов рад је гаранција да доносе овој земљи бољитак.

Пре него што будем говорио о Бачкој Паланци морам нешто да нагласим: не смемо да заборавимо да смо пре годину дана изгубили неуморног носиоца свих активности у општини, незамењивог у месној заједници Стари град, нашег Јована Зарупског. Остала је велика празнина која се тешко може надокнадити. За све што је Јова урадио можемо му захвалити тако што ћемо 21. јуна гласати за његов понос – Српску напредну странку. Уверен сам да ће многи тако урадити, посебно грађани месне заједнице Стари град.

Желим да грађани општине Бачка Паланка схвате ситуацију у којој се налазимо. Дуго сам се питао шта је то – ништа се не дешава, ништа се не гради и позвао сам председника Шушницу да питам шта се дешава. Видим долазе разни гости, чашћавамо их, трошимо се, а од тога никакве користи. Нисам ја против дружења и сарадње, али обострана корист мора бити на првом месту.  Увидом у финансијски план за 2019. уверио сам се да су средства знатно мања него ранијих  година – многи су своје рачуне пренели из Бачке Паланке у Нови Сад и Београд и тамо пуне буџете, а наши приходи све мањи. Но, и поред тако скромних финансија председник Шушница и руководство општине, као и директор хале Божовић успели су да од “рупе” коју је оставила власт жутих  направе базен на задовољство грађана, нарочито младих. Огољени општински буџет покрива и бројне спорове које је због неких других општина изгубила, али је и поред свега 4 године владавине СНС успешно окончано и поред коалиционих партнера који баш ништа нису урадили – мислим ту на челнике, јер они су ти који су одговорни, а не чланство.

Да није два гиганта у Гајдобри – чарапаре и фабрике породице Дангубић, не би могли да кажемо да је за 20 година изграђено нешто веће за запошљавање грађана. Сада смо у ситуацији да то урадимо. У протекле 4 године у Бачкој Паланци је добро обављен посао, челници су схватили како функционише држава на локалу и зато их  морамо подржати, како би наставили пут развоја. Мора се свако место сагледати и видети шта је то што је неопходно да се уради. Моје мишљење је следеће:

– вратити комуналне делатности у надлежност месних заједница. Предлажем будућим одборницима да упуте захтев надлежном суду за тумачење да ли је враћање обављања комуналних деланости месним заједницама по закону или није.

– спортске хале у Гајдобри и Деспотову и нову у Младенову објединити са спортском халом у Бачкој Паланци. Спортске хале су неопходне, али њима треба управљати и финансирати их са једног места.

– одлучно захтевати од министарства за инфраструктуру да се изгради пут од моста до обилазнице, а потом и среде  путеви према насељеним местима

– решити имовинскоправне односе у пристаништу и потом га користити максимално

– регатну стазу која је проглашена за пројекат од националног интереса  изгурати до краја, наравно уз помоћ покрајине и државе

– завршити канализациону мрежу у Младенову  и изградити спортску халу

– завршити гасификацију свих насељених места општине, за шта је урађена пројектна документација

– спојити Гајдобру и Нову Гајдобру пешачком и бициклистичком стазом

– вратити Пивницама епитет пољопривредног места са традицијом

– сагледати могућности активирања производних хала у Обровцу, Деспотову, Парагама, Товаришеву

– Нештин и Визић морају добити мост, то је стратешки неопходан објекат, који ће и инвестиционо отворити Бачку Паланку

– предлог воћара из Нештина и Визића да се удруже са воћарима из општине Беочин и направе хладњачу за воће

– видети шта је неопходно да се уради у Челареву

Део опозиције у Србији чине партије пропалог ДОС-а. Њихов програм је кратак и јасан – скинути и срушити Александра Вучића. Има опозиције која има свој програм и излази на изборе, али има и странака које тако добро раде да не могу да скупе ни потребан број потписа подршке како би изашле на изборе. Они који мисле да уђу у власт морају да знају да је тешко доћи до цензуса од 3%. У Војводини не треба заборавити аутономаше који су се сада само мало другачије распоредили, али и даље са истим програмом – да направе државу Војводину. Војводина је увек била у Србији. Њихов сценарио се зна: ако победе протераће Словаке, Мађаре, Румуне… Русине ће оставити да би рекли како су вишенационална средина, а “дођоше” ће, како кажу, вратити тако одакле су дошли. Па сви смо ми у Војводини дошли од некуд. Таквима не смемо дозволити нити дати ни један једини глас на изборима 21. јуна. Не ми, који смо 1988. припојили Војводину матици.

Александар Вучић је неко кога морамо чувати и сачувати и њега и његову породицу. Без њега на челу Србије нема напретка, стаће све. Ако дозволимо да се то деси, нисмо достојни ни Србије ни Александра Вучића. Тако то ја видим.

Никада лакше није било бити коалициони партнер него када је на челу Александар Вучић. Они који чине коалицију са СНС оно што је добро припишу себи, што није пребаце Вучићу. Желим СНС да има што мање коалиционих партнера, јер они за себе бирају најбоља места са најмање рада и одговорности, а дају себи за право да уцењују. Е због тога СНС на свим нивоима треба да освоји већину, да може да бира да ли ће и са ким у коалицију.

Морам да кажем оно што ми се не свиђа у Бачкој Паланци – коалициони партнер  чији је челник способан, добар и веран СНС, али на локалу убеђује напредњаке да пређу у његову партију. Обећава, по неког запосли, а у ствари само брине за неколицину својих људи како би заузели што боља места у вишим органима власти.

Освануће 21. јун 2020. – сви на изборе, оловка, наочаре, листић, лична карта. 3 листића: рози, плави и јоргован боје. На розом листићу тражите број 1 – носилац листе Бранислав Недимовић, а на 52. месту на листи наша Тамара Пилиповић.

Плави листић, такође заокружите број 1 – носилац листе Игор Мировић, а нашу општину представљају Александар Ђедовац, Милица Јурић и Милан Крагуљац.

Листић јоргован боје, наравно заокружите број 1 – носилац листе је досадашњи председник општине Бранислав Шушница, до њега Мита Лачански и редом кандидати за одборнике, вредни и радни.

Размислите о својој деци, гласајте по срцу за будућност Србије и за нашу децу.

Живела Србија, живела Војводина у Србији, живела Бачка Паланка у Војводини и Србији, живео председник СНС и свих грађана Србије Александар Вучић!

Ваш Михаљ Браца Кертес