На конференцији за медије, председник Покрајинске владе  Игор Мировић  је истакао да се, имајући у виду новонасталу ситуацију, очекује пад прихода у буџету АП Војводине у 2020. години.

„Према нашим проценама имаћемо умањење прихода за 15 до 20 процената по основу личних примања и пореза на добит. У наредним данима очекује нас ребаланс покрајинског буџета. У пуној мери ћемо одржати ниво финансирања свих потреба у здравству и социјалној заштити, док ћемо у другим областима имати умањења. Трудићемо се да одржимо већину инвестиција које смо започели“, рекао је председник Мировић.

Покрајинска влада је, како је навео, привремено обуставила извршење покрајинског буџета, осим за исплату личних доходака, накнада из области социјалне заштите и других текућих прихода.

„Важно је напоменути да нико неће бити угрожен у домену личних примања и примања из области социјалне заштите”, подвукао је председник Мировић.

„У АП Војводини имамо 69 радника у здравственом систему позитивних на вирус, од којих су двоје у тешком општем стању и налазе се на респираторима. Остали се опорављају, а велики део њих вратио се на посао“, изјавио је данас покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

На територији АПВ, истакао је секретар, само у претходној недељи, урађено је више од 50.000 процедура „што је јасан показатељ да смо апсолутно спремни и да водимо рачуна о свим пацијентима оболелим и од других болести“.

Истакао је и то да је Специјална болница за рехабилитацију “Јунаковић“ у Апатину пренамењена за пријем пацијената оболелих од вируса ковид 19 са лакшом клиничком сликом, као и да су сви запослени у тој установи прошли неопходну обуку.
Директор Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимир Петровић навео је да је у покрајини од почетка епидемије регистрован мањи број деце код којих је потврђено присуство вируса ковид 19.

„Већина њих је била на кућном лечењу и у овом тренутку можемо рећи да су се скоро сва деца опоравила“, рекао је Петровић.