Настава од јесени и у школи и на даљину

Настава од јесени и у школи и на даљину

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да се интензивно ради на припреми различитих модела за наставу од јесени.

Шарчевић је у изјави за данашње издање дневног листа “Курир” објаснио да ће старији ученици и средњошколци вероватно имати по две седмице наставу у школи и код куће, а основци од првог до четвртог ће ићи у школу све време или три недеље пратити наставу у школи, а једну недељу на даљину.

Немају све школе исте капацитете и не може се у свима примењивати исти модел, указао је он и додао да млађа деца не могу сама остајати код куће, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи.  Према његовим речима, у неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограничења да на четири квадрата буде један ученик.  У другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће, поновио је министар.

Шарчевић је напоменуо да ученици од петог до осмог разреда могу комбиновати две недеље онлајн наставе, две у школи. У свакој школи се, како је рекао, анализира број ђака и кабинета, те се праве формуле по којима ће се радити. Уједно се анализира и број родитеља који ће у случају да нема ванредног стања моћи да се организују тако да барем један остане код куће.  Неке школе, које имају више учионица, кабинета за продужени боравак, али и других одговарајућих просторија, моћи ће да организују клупе у новом простору и поделе групе. Оне ће радити по једном од бољих модела, а негде ће бити примењиван другачији модел, навео је он. Према његовој оцени, за старије разреде и средњошколце не би требало да буде проблема.  Наиме, како је рекао, средњошколци би у школу могли да иду по групама, наизменично, на две недеље. Првих 15 дана, на пример, први и други разред, потом трећи и четврти. Када имају наставу на даљину, онда имају предавачки део, док би у школи имали вежбе и одговарали.

Министар је најавио да ће у наредних седам до десет дана, када се све размотри, директори школа добити моделе и упутства како да планирају наставу у смислу односа часова обраде и утврђивања. “Груписаћемо школе у неколико група и свака ће добити упутство и знати своју формулу, односно који је њен модел и како да га примењује,” подвукао је Шарчевић. Такође, како је нагласио, деца ће морати да носе маску у школи уколико то буде препорука струке.

Према његовим речима, класични тип школе који је важио до епидемије коронавируса биће могућ тек када буде потпуно безбедно, а то ће се највероватније десити тек кад будемо добили вакцину.

Курсна листа

Share This