Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да је током викенда полиција ухватила око 800 људи на улици без дозволе за кретање и поручио да ће сви који не буду поштовали ту меру, као и друге, бити кажњени, без обзира ко је у питању.

“Свако кога нађемо без дозволе биће кажњен. Написана му је казна, иде пред судију за прекршаје или пред тужиоца, у зависности да ли је прекршајно или кривично дело. Не интересује нас да ли вози југа или мерцедеса, да ли има политичку везу, статус, да ли је позната личност, да ли има новца или не. Намерно инсистирамо да се гони баш свако и оне личности које су познате и које народ посматра као утицајне и познате људе, да би људи видели да закон важи за све”, рекао је Стефановић гостујући на РТС.

Министар је после најдуже забране кретања од 60 сати рекао да нико не може да уради нешто што је мимо прописа и да је закон једнак за све.

Он је подсетио да су у неким случајевима кршења изолације предвиђене казне и до 12 година затвора ако је неко, на пример, ширио вирус и изазвао нечију смрт.

Стефановић је поручио грађанима да је боље да остану код куће, јер могу да непоштовањем мера учине тешко кривично дело.

Истиче ипак да на нивоу целе Србије веома мали број грађана који немају дозволу крши забрану кретања, док велика већина грађана дисциплиновано поштује мере.

Прекршајни судови у Србији изрекли су укупно више од 136 милиона динара новчаних казни од доношења Уредбе о забрани кретања на јавном месту током ванредног стања, а ради спречавања ширења корона вируса.

Од почетка примене Уредбе, кажњено је укупно 3.330 особа, различите старосне доби, новчаним казнама од 50.000 до 150.000 динара због прекршаја по три основа, а након увођења нових мера Владе, по укупно седам основа, кажу за Танјуг у правосудним органима.

Због кршења забране изласка особа старијих од 70 година у насељеним местима, и старијих од 65 кажњене су укупно 1.253 особе.

За кршење полицијског часа старијих од 65 година кажњено је 2.061 особа.

Мали број од осам људи, за сада је кажњен због шетње парком и рекреативним површинама, упркос забрани.

За сада нико није прекршио правило о сахранама, према којем може да присуствује највише 10 људи.

Укупан износ изречених новчаних казни због прекршаја је 136.193.020 динара.

У неким случајевима изречене новчане казне грађани су одмах платили, док ће остали вероватно чекати на правоснажност након жалбе.

Уредбом Владе побројане радње су предвиђене као прекршаји за које се може изрећи казна од 50.000 до 150.000 динара.

Извор: Танјуг