Православни верници славе данас Ивањдан, као спомен на пророка Јована Претечу и Kрститеља, који је најавио Христов долазак. Ивањдан, рођење светог Јована Kрститеља, уз Христово и Богородичино, то је једно од три света рођења које празнује црква. Јован се назива Kрститељем, јер је у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа, као и Претечом, јер је најављивао долазак Христов и позивао људе на покајање.
Срби га посебно поштују и као заштитника две врло важне установе – кумства и побратимства.

На дан овог великог свеца практикују се и различити обичаји. Један од њих је и плетење венчића од пољског биља и цвећа, којим се ките капије, праћено песмом девојака. Венчићи се чувају до наредног Ивањдана, а биље се користи и у исхрани због благотворног утицаја.
Венцима од ивањског цвећа показује се да је природа у развоју дошла до своје највише тачке – средине лета и да се тиме “овенчала”. У предвечерје тога дана, у многим словенским крајевима палиле су се по брдима ивањске ватре око којих се играло и певало.
Ивањдан, је слава бачкопаланачког храма “Свети Јован Крститељ”. И ове године у оквиру Духовних свечаности организован је богат програм, данас на дан славе, након вечерњег богослужења биће одржан получасовни концерт Војвођанског народног оркестра „Гајде“.