Српска Православна Црква и њени верници данас обележавају Духовски понедељак, други дан једног од најбитнијих празника у православљу, празника Свете Тројице. За православне хришћанске вернике данас је црвено слово, празник Духовски понедељак којим започиње такозвана трапава недеља, у којој се не пости. На Духовски понедељак слави се Свети дух и празником се означава силазак Светог духа на апостоле који су према записима примили свете језике и тако почели широм света да уче људе о хришћанству.

Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове, будући да Дела Апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се “дало крстити те су примили Духа Светога“.

Овај празник је други рођендан хришћанске цркве, а за њега се везују и разни народни обичаји који се поштују у различитим деловима Србије. У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Осим ових, и други народни обичају везују Тројице за присуство цвећа и другог биља. Верује се да ће девојке које се умију водом у којој је стајало цвеће од којег се плету венчићи, преко целе године имати чисто и бело лице. Ако пак планирају да се удају ускоро свом изабранику треба да поклоне венчиће од цвећа и, кажу наши стари – свадба ће се одржати до краја године.

Како је реч о празнику који је црвено слово у црквеном календару данас се не раде никакви тежи послови, а у неким крајевима Србије је реч о дану који се проводи искључиво са породицом.