Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији “Олуја” обележен је вечерас у Сремској Рачи, у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председнице Републике Српске  Жељке Цвијановић, српског члана председништва БиХ Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја.

Симболично, Вучић и Брнабић срели су се са Додиком и Цвијановић на пола моста у Рачи, где је патријарх Иринеј служио помен настрадалим Србима. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је веома поносан што Србија и Република Српска већ шест година заједно обележавају годишњицу страдања.

– Уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа. Поносан сам јер српска суза поново има родитеља, поносан јер Срби имају после много деценија своју слободну и независну државу. Више агресије не називамо “интервенцијама” и “кампањама”, већ их називамо правим именима. И зато сам захвалан Додику али и свим људима у Србији који су разумели да морамо да имамо поштовање према нашем народу – рекао је Вучић. Он је нагласио да данас више нико у свету не говори о злочинима које су чинили припаднице Независне државе Хрватске.

– Срби су затирани само зато што су Срби… Срби су криви за све. Та матрица је постављена и тешко ћемо је данас и сутра изменити. Не маштамо о томе да ћемо променити мишљење света, ми морамо да откријемо све ужасе које су Срби искусили… Србија никада неће имати жиг срамоте који су јој на чело стављали – додао је и рекао да “помирење желимо, али понижење никада”.

Председник Вучић се извинио Србима Kрајишницима што им 1995. године није било дозвољено да уђу Београд.

– Извините Kрајишници и бескрајно вам хвала за све што сте урадили за Србе и Србију. “За прогоњеног Ћопића више нема места”, рекао је Вучић и додао да је спевао песму “Петровачка цеста”. – А ми смо ћутали… И децу су поново убијали на Петровачкој цеста. Убијање деце, стараца, цивила и то хиљада њих. Обавеза нам је да не ћутимо, да нам се Петровачка цеста никад не би поновила… Говоримо и нећемо да ћутимо да је то злочин, и само док то говоримо злочина више неће бити… Шта су вам та деца згрешила, шта су вам та деца била крива? Зашто сте после свега морали и ту децу да убијете? Да ли је могуће да је 150.000 људи сметало јер су били друге вере и обичаја? Србија је земља која изнад свега цени мир, која ништа ни од кога ни не тражи, која хоће разговор и помирење, али не и понижење. Србија више не пристаје ни на ћутање – рекао је Вучић. Не желим да будем лидер који жели да се додвори онима који би да чују како причам лоше о свом народу само да бих им се допао.

– Већина наших Kрајишника више и не жели да се врати, они су пронашли дом у Србији, а највећи део њих у Српској. Само желе да мирно могу да прођу улицом, да могу да посете гроб… Док живе Србије и Српска, злочин неће бити заборављен. Ако смо разједињени, поновиће нам се и 1995. и 1941. година. Некако смо у тишини ове године обележили страдање Срба, али ми се чини да никада више емоције и уздигнутих глава нисам могао да видим. Живела Српска, живела Србија – рекао је председник  Србије Александар Вучић у Сремској Рачи,  на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији “Олуја”.

Извор: Блиц