Авион са лекарима и медицинском опремом стигао из Русије

Авион са лекарима и медицинском опремом стигао из Русије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на батајничком аеродрому авион којим је Руска Федерација послала у Србију осам лекара и друго особље, као и помоћ у виду опреме – респиратора, медикамената и других средстава.

Брнабић је том приликом изразила захвалност Руској Федерацији на помоћи коју пружа Србији у борби против коронавируса и поручила грађанима да без гвоздене дисциплине, ни са свим лековима, опремом и стручњацима из разних земаља света, не можемо да победимо у овом рату.

Она је навела да је реч о партнерској помоћи коју Руска Федерација пружа још неколико земаља света, напоменувши да је свет у овој борби постао место у којем је партнерство и заједништво важно.

– Дошли сте на дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст. Свакако у том смислу ваш боравак, то што сте се брзо одазвали позиву председника Александра Вучића и мојој молби упућеној премијеру Руске Федерације значи много,-  истакла је премијерка.

Она је изразила захвалност на доласку лекарских тимова са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, моторним возилима за дезинфекцију и контејнерима за медицинску опрему.

– Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и психолошку. Хвала што сте нам изашли у сусрет, што не штедите на људству, материјалу, опреми у време када је вама и вашим грађанима најпотребнија. Молим вас да у име Владе и председника Србије пренесете захвалност за сву подршку народу Руске Федерације, – нагласила је она.

Брнабић је навела да је ово један од десет авиона који шаље председник Русије Владимир Путин, оценивши да имамо све што нам треба – наше партнере из целог света, опрему, одличне здравствене раднике, научнике и лабораторије, али да нам недостаје и гвоздена дисциплина да бисмо победили ову пошаст.

Она је још једном упутила молбу свима да ово схвате озбиљно, поручивши да не треба да нас завара лепо време и сунце, и то што смо у петој недељи епидемије и зато што смо имали контролу.

– Само три оваква дана какав је данас са више од 300 нових оболелих и растом броја преминулих и наши капцитети су у потпуности попуњени и пуцају са свом опремом и подршком – поручила је премијерка.

Дочеку су присуствовали и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин, амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко и највиши представници Војске Србије.

Вулин је рекао да ће хуманитарна помоћ ојачати наш здравствени систем у борби против COVID-19, поручивши Русији и руским грађанима, да то што су учинили данас за нас, Србија никада неће заборавити.

Боцан Харченко је рекао да се помоћ уклапа у иначе веома добре односе двеју земаља и да потврђује пријатељство, као и чврсто братство, али и спремност наших земаља да буду заједно и да сарађују још присније, не само у мирно време, већ и у тешким тренуцима.

Руски генерал Михаил Чернишов, један од чланова посаде авиона Иљушин који је данас слетео на аеродром у Батајници, навео је да су тим првим авионом у Србију стигли официри и руководећи кадар, возила са материјалним средствима и возила за руковођење процесом, као и за оцену ситуације.

Данас су на батајнички аеродром слетела укупно четири авиона са медицинском помоћи из Руске Федерације, док се касније вечерас очекује слетање петог авиона.  У току сутрашњег дана још шест авиона из те земље допремиће медицинску помоћ Србији за борбу против коронавируса.

Помоћ долази након јучерашњег разговора председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина.

Курсна листа

Share This