Светски дан игре обележава се 29. априла, а установио га је Међународни савет за игру 1982. године, од када се прославља широм света. За датум је изабран дан рођења реформатора игре Жана Жоржа Невера. Сваког 29. априла широм света одржавају се бројне манифестације посвећене игри и чита међународна и национална посланица истакнутих уметника из области игре. Циљ дана игре је повећање свести у јавности о важности плеса, као и позив владама широм света да омогуће одговарајуће место плесу у систему образовања. 

Посланица која се упућује поводом Светског дана игре има за циљ да подсети на универзалност ове уметности, која превазилази све политичке, културолошке и етничке баријере, спајајући људе широм света заједничким језиком игре.

Наш нобеловац , Иво Андрић написао је приповетку „Аска и вук“ која симболично приказује борбу између добра и зла, лепог и ружног. Аска, необична овчица која плесом покушава да опчини вука и тако победи сигурну смрт. На крају у томе успева.

„Знала је само једно: да живи и да ће живети док игра, и што боље игра. И играла је. Сто живота осећала је сада у себи мала Аска, а све њихове снаге употребила је да продужи један једини, свој живот, који је била већ прегорела. Ми и не знамо колике снаге и какве све могућности крије у себи свако живо створење. И не слутимо шта све умемо. Будемо и прођемо, а не сазнамо шта смо све могли бити и учинити. То се открива само у великим и изузетним тренуцима као што су ови у којима Аска игра игру за свој већ изгубљени живот. Њено тело се више није замарало, а њена игра је сама из себе стварала нове снаге за нову игру…“- каже се у приповетки у којој је плес представљен као метафора самог живота.