Са Србијом се не разговара језиком уцена

Са Србијом се не разговара језиком уцена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић поручио је данас у Бриселу да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума.

Ђурић је, новинарима након данашње рунде преговора Београда и Приштине, пренео да је приштинска страна покушала да уручи српској делегацији неки папир о наводном кршењу ЦЕФТА споразума.

Нисмо желели да га прихватимо, јер смо дошли да разговарамо, а не да се свађамо око нечег што је прошлост. Свакако бисмо имали више материјала за штету која је направљена, истакао је он. Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао на то да је на данашњем састанку захтевао да Приштина престане да износи неистине о садржини разговора у Бриселу, али и од представника ЕУ да буду јаснији и транспарентнији о томе о чему се разговара. Врло јасне и снажне поруке смо послали. Нема ултиматума. Овде се не воде и неће се водити разговори о независности већ о нормализацији живота, поручио је Ђурић. Ако сте за тако нешто, Србија је за то увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара, истакао је он.

Ђурић је рекао да су разговори, који су се тицали питања расељених и прогнаних и економије, било тешки, уз напомену да се делегација Београда трудила да направи конструктивну атмосферу у условима који нису ни лаки ни једноставни. Према његовим речима, српска делегација била је веома добро припремљена и имала је експерте који су аргументима заштитили наше интересе. Како је нагласио, ово је био дан веома тешких разговора у којима је српска страна демонстрирала озбиљну и одговорну посвећеност заштити државних и националних интереса и решавању питања путем дијалога.

Сматрам да смо обавили добар посао али чека нас још доста посла. Увек сам за то да макар и најтежи разговори отварају хипотетичку могућност да се проблеми решавају на миран начин, поручио је директор Канцеларије и додао да је данас било речи и о томе да се крајем августа наставе ови технички разговори.

Извор: Танјуг

фото: Танјуг

Курсна листа

Share This