Битно је да усвојите  савете о правилном понашању у кући током короне – прање руку и дезинфекција и како држати сапун.

На питање  да ли је потребно и после прања руку примењивати дезинфекцију алкохола- професор др Горан Белојевић одговара:

– Није неопходно одмах након прања руку примењивати алкохол, он је згодан за оне хитне ситуације, када ћете сипати мало алкохола у руке и истрљати. Уколико немате да купите гел у продавници, довољан ће бити и алкохол. У кућним условима најважније је прање руку, то је једна најмоћнија и најважнија ствар. Увек је боље да се добро исперу руке него да се маже алкохол на прљаве руке. Најбоље је комбинација прања руку и дезинфекција алкохолом, то је најсигурнија опција – истиче професор др Горан Белојевић са Медицинског факултета у Београду.

  Гостујући у РТС Ординацији он је упозорио на нешто што мало ко зна, а то је,  како правилно треба да се држи сапун.

– Прво и основно је прање руку, чуо сам неке препоруке да је бољи овај или онај сапун, али то нема везе. Сваки сапун је добар ако се добро држи, било течни било чврсти. Препорука је да се чврст сапун држи на металној решетки како би био сув, никако не сме бити влажан и у некаквој посуди јер ту могу да се развијају вируси. Течни сапун треба да буде у контејнеру да нема контакта споља руку са сапуном. Прање руку треба да траје довољно дуго, 20 секунди, а то значи да рецимо у себи отпевате песмицу “Данас нам је диван дан” – истакао је.

Придржавајте се и ових савета, није тешко а ефикасно је.

Извор: РТС и Србијаданас