Пријаве за Програм економских мера

Пријаве за Програм економских мера

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали упутио је данас позив привредницима да се пријаве за коришћење олакшица из Програма економских мера за сузбијање последица по привреду епидемије COVID19, вредног 5,1 милијарду евра.

Мали је подсетио на то да је правни оквир за спровођење тог програма усвојен на седници Владе у петак, 10. априла, и додао да су већ у току јучерашњег дана привредници почели да се пријављују преко портала Пореске управе.

Министар је навео податак да је за мање од 24 часа било 15.000 привредника који су отворили наменски рачун и на тај начин се пријавили за мере.

Према његовим речима, путем само два клика, они могу да одложе пореске обавезе и омогуће уплату новчаног износа у висини минималне зараде за своје раднике.

Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору, како је објаснио, предвидела је једноставне процедуре за пријаву.

Он је рекао да је потребно да власници предузећа у Србији у пореској пријави, коју и иначе подносе до краја сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године.

Министар је указао на то да је пореска пријава, коју свако предузеће мора да поднесе Пореској управи, заправо Образац ППП–ПД, који свака фирма подноси пре исплате плата.

У оквиру ове пореске управе постоји квадрат „1.4. датум плаћања“ у који треба да упишу 4.1.2021. године и на тај начин аутоматски постају део овог програма, објаснио је Мали.

Према његовим речима, привредни субјекти у приватном сектору, који иначе немају обавезу да подносе Образац ППППД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре.

Мали је, говорећи о отварању наменског рачуна на који ће бити исплаћена средства у износу од 30.000 динара, навео да привредници који имају рачуне у више банака, преко апликације на порталу Пореске управе треба до 25. априла да потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати, односно да на тај начин отворе наменски рачун.

Уколико имају рачун само у једној банци, њима ће се по налогу Пореске управе аутоматски отворити наменски рачун у тој банци, што значи да не морају то сами да ураде, додао је министар.

Он је истакао да привредници, након што отворе наменски рачун и поднесу пореску пријаву, немају даљих обавеза јер све остало за њих обављају Пореска управа и Министарство финансија.

Према његовим речима, намера државе је била да све буде поједностављено и да се искористе електронски сервиси Пореске управе и напредак у њеној дигитализацији.

Министар је нагласио да се сада види сва корист од успостављања електронских сервиса Пореске управе, од којих је најважнија управо апликација е-Порези, при чему су све остале процедуре препуштене држави.

Наша намера је била да све буде поједностављено и ефикасно како се не би губило превише времена на бирократију, као и да би се створили услови да новац што пре стигне до свих запослених, поручио је он и додао да уплата првог дела минималне зараде може да се очекује почетком маја.

Сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане Програмом, под условом да почев од 15. марта па до дана ступања на снагу Уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто.

То се не односи на запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре 15. марта за период који се завршава у периоду од тог датума па до дана ступања на снагу Уредбе.

Привредни субјекат губи право на коришћење мера уколико у периоду од 15. марта па до истека три месеца након последње исплате директног давања, смањи број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре поменутог датума за период који се завршава у том временском оквиру.

Курсна листа

Share This