Привредна активност није стала за време пандемиje

Привредна активност није стала за време пандемиje

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће за изградњу две нове ковид болнице, што ће почети следеће недеље, бити издвојено 5,1 милијарду динара.

Мали је, гостујући на ТВ Прва, навео да је планирано да изградња буде завршена у наредна три, четири месеца, додавши да је у претходном периоду стотине милиона евра уложено у обнову и изградњу нових здравствених капацитета, што показује да држава води одговорну економску политику.

Он је нагласио да привредна активност у Србији није стала за време кризе изазване пандемијом, а томе је допринела и мера помоћи пунолетним грађанима од 100 евра, што је враћено у привредне токове, а то се одразило и на наплату ПДВ-а.

Министар је навео да се у јулу очекивало да прилив у буџет буде 45,5 милијарди динара, а да је остварено 50,1 милијарда динара, као и да буде 20 милијарди динара прилива од ПДВ, а добијене су четири милијарде више, и то управо због тога што привредна активност није стала.

Министар финансија је поновио да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последица кризе издвојити још приближно 66 милијарди динара. Указао је на то да се за други пакет мера Србија није задужила, као и да за први јесте, уз напомену да је наша земља имала кредибилитет да та средства добије. Истовремено, он је навео да је у јуну исплаћено више зарада него у фебруару, уз напомену да и у Србији људи остају без посла услед последица епидемије, али да се отварају нове прилике.

Закључно са 28. фебруаром, 156.219 послодаваца исплатило је зараде за 1.919.525 особа, а закључно са 30. јуном, 165.278 послодаваца, односно 9.000 више, исплатило је зараде за укупно 1.946.842 запослена, дакле 27.317 особа више него у фебруару, прецизирао је Мали.

Министар је подсетио и на нове мере чији је циљ подстицање запошљавања – програме “Моја прва плата” и доквалификација. Када су стопа раста БДП-а и стабилност система у питању, показало се колико је важна порука државе да ћемо наставити да инвестирамо у јавне радове, нагласио је Мали и додао да држава не одустаје од Програма ”Србија 2020-2025”.

Он је указао на то да је Програм, који подразумева улагање од 14 милијарди евра у инфраструктуру, окосница будућег раста и развоја наше економије. Министар је поновио да је Србија финансијски стабилна и да води мудру економску политику, због чега се, како је подвукао, пензије и плате у јавном сектору неће смањивати. Мали је подсетио на то да је Србија остварила раст од пет одсто у првом кварталу убедљиво највећи не само у региону, већ и у читавој Европи.

Курсна листа

Share This