Тестом из српског, односно матерњег језика данас је почео завршни испит за мале матуранте и трајаће до петка, 19. јуна. Тест из српског (матерњег) језика, ђаци су радили данас од 9 до 11 сати.

У исто време  у четвртак  решаваће задатке из математике, док ће у петак радити комбиновани тест – историја, географија, физика, хемија, биологија.
На испит  ученици треба да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и налепницу са идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу, саопштило је Министарство просвете.
Препоручује се да ученици одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком. То је важно јер се одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће признавати при бодовању.
Ученици завршни испит полажу у учионици у којој дежурају по два наставника. Сви ученици се распоређују  до 8.30 сати у учионице у којима полажу. Препоручено је и да ученици носе заштитне маске, док њихово ношење представља обавезу за наставнике.
У једној учионици биће највише девет ученика, који ће бити распоређени на прописаној удаљености на основу препорука епидемиолошке службе.
На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.
Пре почетка времена за рад ученик уноси идентификационе податке на два места на омотници теста, односно у идентификациони образац (примерак за школу и примерак за ученика).
На сваком појединачном тесту ученик решава 20 задатака. Успех из основне школе носи 60 бодова, док на основу успеха на завршном испиту ученик може да освоји највише 40 бодова, односно највише по 13 бодова на тесту из српског и математике и 14 бодова на комбинованом тесту.
Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

 

Извор: Танјуг