Подршка приватним предузећима и пољопривредним газдинствима

Подршка приватним предузећима и пољопривредним газдинствима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће приватна предузећа од понедељка, 20. априла, моћи да конкуришу за јефтине кредите, а укупна сума средстава за коју држава гарантује износи две милијарде евра.

Мали је, након састанка тима за имплементацију Програма економских мера за подршку привреди током пандемије коронавируса, навео да је данас усвојена одлука о подршци предузећима, која ће се наћи на сутрашњој седници Владе и већ од понедељка се креће у њену имплементацију.

Он је пренео да је усвојена и одлука о подршци пољопривредним газдинствима у износу од додатних 2,6 милијарди динара, што иде преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде.

Према његовим речима, економске мере се примењују на она пољопривредна газдинства која воде књиге, односно за она газдинства која раде као предузетници.

Министар је указао на то да ће обе данашње одлуке бити прослеђене Влади, која ће их сутра усвојити, подсетивши на то да је последњих неколико дана економски штаб радио на овим мерама заједно са Народном банком Србије и пословним банкама.

На овај начин, како је истакао, потпуно је завршен правни оквир који је везан за имплементацију свих најављених економских мера државе за привреду, чија је вредност више од 600 милијарди динара.

Он је навео податак да се само у претходна два дана 83.800 предузетника пријавило преко сајта Пореске управе за учешће у програму који је везан за ове економске мере.

Циљ економских мера било је одржавање пуне запослености, достигнутог нивоа запослености и с друге стране, подршка приватном сектору, онима којима је наша помоћ најпотребнија, објаснио је министар.

Према његовим речима, до краја месеца сви остали ће имати прилику да се пријаве преко сајта Пореске управе и већ прве недеље маја биће исплаћен први минималац за оне који су се пријавили.

Он је, такође, најавио да ће исплата средстава за помоћ привредницима који су послали захтеве Фонду за развој Србије почети у уторак, 21. априла, напоменувши да је до данас стигло приближно 20 пријава.

Реч је о јефтиним кредитима до 36 месеци са један одсто камате на динарска средства, подсетио је министар, при чему је упутио позив оним привредницима који се нису пријавили да то учине, напоменувши да ће та помоћ бити исплаћивана према дефинисаној динамици.

Курсна листа

Share This