О настави наредне школске године

О настави наредне школске године

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић најавио је  да ће родитељи основаца имати могућност да се определе да ли ће у наредној школској години њихова деца пратити наставу у школи уживо или од куће онлајн.

Шарчевић је у изјави за агенцију Танјуг нагласио да предност у настави уживо имају нижи разреди основне школе, јер деца до 12 година по закону не могу сама да остају код куће.  Према његовим речима, настава уживо је из педагошких разлога важна посебно за ученике првог разреда који су на почетку школовања и треба да се прилагоде школској средини.

Спремили смо неколико модела које ћемо почетком следеће недеље представити медицинском делу Кризног штаба. Моделе смо радили на основу препорука које смо до сада добили, рекао је министар. Он је навео да ће основци од 1. септембра имати по четири часа у школи и да ће часови трајати по 35 минута, при чему ће се већ од октобра настојати да се појача број часова за ученике осмог разреда.

Од осам до 11 часова у школу ће долазити ученици првог и другог разреда, термин од 11 до 14 сати резервисан је за трећи и четврти разред, од 14 до 17 – пети и шести, а од 17 до 20 сати је термин седмака и осмака, предочио је Шарчевић.  Он је истакао да ће се између сваке смене групе ученика обављати детаљна дезинфекција учионица, а биће обавезно и придржавање препорука лекара. Према његовим речима, ђаци и наставници ће морати да носе маске, а како би се обезбедила четири метра квадратна по ученику у учионици неће смети да буде више од 15 ђака.

Министар је указао на то да је за родитеље остављена могућност да бирају да ли желе да њихова деца прате наставу онлајн, уз напомену да ће ученици имати обавезу да дођу у школу како би одговарали и добили оцену. Он је, одговарајући на питање како ће се обезбедити довољан број учитеља и наставника уколико одељења морају да се поделе на максималних 15 ученика, нагласио да ће бити ангажовани сви школски ресурси – учитељи из боравка, али и технолошки вишкови који добијају плату, а нису распоређени. Ту су и школски психолози, педагози и библиотекари. Нико неће бити преоптерећен, водило се рачуна да сви имају 40 часова у радној недељи, рекао је Шарчевић.

Министар је рекао и да ће школе које су имале боравак за децу, ту услугу пружати и убудуће у истом обиму и упозорио на то да ће од септембра дисциплина у школама морати да буде много строжа. Према његовим речима, за неношење маске ученик ће прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску, и суспендован.   Он је навео да ће се за наставнике и друго особље школе набавити маске, а да ће за ученике то радити родитељи, истакавши да је препорука да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.

Шарчевић је указао на то да је у средњим школама углавном двосменски рад па ће тако на недељу дана да се смењују настава у школи и онлајн.  Према његовим речима, недељу дана ће наставу у школи пратити прва и друга година, а у то време трећа и четврта ће да радити онлајн, а затим ће се наредне недеље заменити.

Курсна листа

Share This